Veel gestelde vragen . . .

Veel gestelde vragen over VitamineKiezer

 • Wat is VitamineKiezer?

  VitamineKiezer is de onafhankelijke supplementen vergelijker. Waarbij door middel van ons kwaliteitsscore model supplementen worden beoordeeld op hun kwaliteit. De resultaten vermelden wij op de vergelijkingspagina, waarbij we een persoonlijke product review toevoegen. Meer informatie over ons klik dan hier.

 • Waarop zijn de supplementen beoordeeld?

  Supplementen worden beoordeeld met onze VIKI-kwaliteitsscore.

  Voor meer informatie ga naar de pagina over ons kwaliteitsscore model.

 • Waarom kan ik niet alle merken en producten vinden?

  Dit is wel ons ultieme doel en we zouden willen dat we dat al konden! Wist je dat er al meer dan 1000 multi’s in Nederland online te koop zijn?

  VitamineKiezer is een jong bedrijf en het beoordelen van de kwaliteit van een product is een intensief karwei. Wij hebben beperkte capaciteit, dus het duurt nog wel een tijdje om alle producten te beoordelen.

  Heb je een product waarvan je graag de kwaliteit wil laten beoordelen door VitamineKiezer, laat ons dat dan weten via een bericht (onderaan de homepagina). Dan kijken we of we dit product in kunnen plannen voor een beoordeling in één van onze volgende updates.

 • Waarom staan er bij sommige producten een kortingscode?

  VitamineKiezer probeert als extra service voor haar bezoekers een korting overeen te komen met de leverancier. Dit is nu alleen nog het geval voor enkele supplementen maar in de toekomst zullen hier meer producten en merken met een kortingscode aan worden toegevoegd.

 • Is er een samenwerking met de producenten?

  VitamineKiezer is onafhankelijk en heeft absoluut geen belangen en/of aandelen met producenten en of distributeurs. De enige relatie staat transparant toegelicht in ons verdienmodel.

 • Wat is de ‘adviesprijs per maanddosis’?

  Wij geven de adviesprijs per maanddosering aan bij elk product. Hiermee kan je de kosten van verschillende producten vergelijken. Het is dus een indicatie om de verschillende producten niet alleen op kwaliteit maar ook op orde grootte van de prijs te kunnen vergelijken.

  De adviesprijs: Dit is de prijs die is opgegeven door de leverancier. We baseren deze zoveel mogelijk op een verpakking van 60 stuks bij supplementen en een verpakking van 1 kg bij eiwitpoeders. Want vaak wordt de prijs per dosis lager als je grotere verpakkingen koopt. Het is dus alleen een indicatie van de prijs. Prijzen kunnen namelijk op elk moment worden aangepast door de leverancier. Ook kunnen prijzen verschillen per webwinkel. Daarom nemen we de adviesprijs van de leverancier als uitgangspunt.

  De maanddosis: Deze is berekend op basis van de aanbevolen dagdosis die op de verpakking staat. Als er bijvoorbeeld is aanbevolen om 2 capsules per dag te nemen, dan is dit de basis voor berekening van de adviesprijs per maanddosering.

 • Welke multivitaminen en mineralensupplement moet ik slikken?

  VitamineKiezer adviseert niet of je supplementen moet nemen en ook niet welke vitaminen je nodig hebt en welke doseringen in jouw persoonlijke situatie geschikt zijn. Dat kan ook niet want ieder mens is verschillend en dan zouden we eerst veel meer moeten weten over jouw voedingspatroon, je leefstijl, je leeftijd en geslacht en eventuele klachten en ziekte historie.

  Als je een supplement zinvol vindt, dan helpen wij je kiezen voor een kwalitatief goed product. Want er is veel rotzooi te koop en we willen met ons advies voor goede kwaliteit ervoor zorgen dat jij alleen de beste supplementen koopt, die past bij jouw portemonnee.

  Wanneer je opzoek bent naar bijvoorbeeld een multivitaminen en -mineralen supplement kan je op specifieke wensen filteren in onze vergelijker om zo tot een geschikt product te komen dat bij jou past.

  Als je wel advies wil of suppletie in jouw specifieke situatie met jouw specifieke klachten gewenst is, ga dan naar een orthomoleculair therapeut. Kijk voor een therapeut bij jou in de buurt op de site van het MBOG.

 • Hoe werkt het kwaliteitsscore model?

  De VIKI-kwaliteitsscore is gebaseerd op de volgende vijf onderdelen: volledigheid, dosering, effectiviteit, veiligheid en productie en productinformatie.

  De kwaliteit van een product wordt aangegeven met een rapportcijfer tussen de 0 en 10, daarnaast geeft VitamineKiezer ook altijd nog een productreview per product.

  Wil je hier meer over lezen? Lees dan verder op de pagina over het kwaliteitsscoremodel of lees de blog: ‘5 belangrijke kenmerken voor een goede multivitamine.’

 • Zijn er nog product beoordelingen voor andere productgroepen beschikbaar?

  Er zijn op dit moment 3 productgroepen beschikbaar:

  • Multivitamine & Mineralen
  • Omega-3 Vetzuren
  • Proteïnes / Eiwitten

  Houd onze website en de diverse social media in de gaten. Daar zullen we nieuwe ontwikkelingen aankondigen. We hebben veel plannen voor uitbreiding. Maar daarvoor hebbben we jullie betrokkenheid wel nodig!

 • Wat betekent objectief, onafhankelijk en onderbouwd voor VitamineKiezer?

  Het kwaliteitsscoremodel en de algoritmes die een beoordeling geven van de kwaliteit van een supplement  is volledige  objectief, onafhankelijk en onderbouwd. Dit wil zeggen dat alle producten met hetzelfde kwaliteitsscoremodel worden beoordeeld. Over de uitkomst van de kwaliteitsscore wordt dus niet gediscussieerd. VitamineKiezer laat zich dus niet beïnvloeden door wie dan ook (objectief). We hebben geen voorkeur voor merken, producten of leveranciers van supplementen en we sluiten geen producten principieel of om commerciële redenen uit in onze vergelijker.

  We hebben daarnaast ook geen belangen of aandelen bij producenten distributeurs van de producten in onze vergelijkers. We zijn dus onafhankelijk in ons beleid en de keuzes die we maken. We maken ook principieel geen reclame voor de producten die in de vergelijkers zijn opgenomen.

  De enige relatie die wij hebben met leveranciers staat toegelicht in het verdienmodel.

  Tenslotte is het kwaliteitsscoremodel zo goed mogelijk wetenschappelijke onderbouwd, waarbij de normen en adviezen van de gezondheidsraad en andere Europese en Nederlandse instanties het mede de basis vormen. Verder wegen resultaten uit actuele onderzoeken, langdurige praktijkervaringen van deskundigen en literatuur van wetenschapsjournalisten en artsen en andere experts uit de praktijk.

 • Waarom worden er geen klantenreviews opgenomen in de kwaliteitsscore?

  De kwaliteitsscore van VitamineKiezer focust op gezondheid, veiligheid en kwaliteit. Klantenreviews zeggen vaak meer over de service van een bedrijf (denk aan een snelle levering, een goede website en goede klantenservice) en weinig over kwaliteit en de gezondheid van het product.

 • Waarom wordt de prijs niet meegekomen in de kwaliteitsscore?

  De kwaliteitsscore van VitamineKiezer focust op gezondheid, veiligheid en kwaliteit. Bovendien wijzigen prijzen regelmatig. Daarom geven we wel ter informatie de adviesprijs per maanddosis zodat je bij een bepaalde kwaliteitsscore toch de meest aantrekkelijk geprijsde producten kunt kiezen.

Hoe werkt de Vergelijker?

 • Zoeken via de filters

  We helpen je om alleen die producten te selecteren die passen bij jouw specifieke leefstijl of levensfase.

  Op de vergelijker-pagina kan je in de zijbalk Filters instellen op je specifieke wensen.
  Enkele van de vele mogelijkheden:
  – heb je een allergie of intolerantie?
  – Ben je vegetariër of zwanger?
  – Zoek je een Multi zonder vitamine B6 of zonder Magnesium
  – Voor je kind of juist voor je ouders?
  – Zoek je een ‘Multi’ gegarandeerd zonder doping?
  – zoek je binnen een bepaald prijsbereik

 • Product beoordelingen en producten vergelijken

  De score of het ‘rapportcijfer’dat wij aan producten geven is tot stand gekomen na grondige bestudering van alle publiek beschikbare informatie op de etiketten en website over elk product. Daarnaast geven wij voor elke product een tekstuele toelichting. Klik daarvoor op een product afbeelding en je wordt geleid naar een productpagina met alle informatie van een product.

  Verder vergelijken we niet op prijs of best ‘verkochte’ producten zoals de meeste vergelijkingssites en ‘top-10’ lijstjes. Nee, het gaat bij ons vooral om de inhoudelijke kwaliteit van producten.

  Kies (klik) enkele producten die je wil vergelijken en klik op “vergelijken”.

  Als je meerdere producten in de vergelijker opneemt kan je naast elkaar alle ingrediënten, stoffen en controversiële hulpstoffen E-nummers) met elkaar vergelijken!

   

Toelichting Filters

 • Prijs per maanddosis

  Hoeveel kost het om een maand lang het supplement te nemen volgens de dagdosering die op de verpakking staat. Hiervoor is de adviesprijs van de leverancier gebruikt. Deze kan afwijken van de werkelijke prijs die u betaald door prijswijzigingen, aanbiedingen, grotere of kleinere verpakkingen en is ook afhankelijk van de winkel of website waar de supplementen worden gekocht. 

  Voorbeeld: Als de dagdosering 2 tabletten per dag is en zitten er 30 tabletten in een potje? Dan heb je 2 potjes van dat product nodig per maand en wordt de prijs per maand dus de adviesprijs van 2 potjes. 

   

 • Doping vrij

   

  De leverancier of producent heeft op de website aangegeven dat het product dopingvrij is en dat productiebatches gecontroleerd worden door het NZVT (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport) of ‘world anti-doping Agency‘ of  ‘Informed sports‘.  

  Letop, dit is alleen een indicatie. Indien je er zeker van wil zijn dat de productiebatch die je bestelt een “doping-vrij” certificaat heeft, kan je dit checken via de website van de NZVT.

  NZVT keurmerk

  Onder “doping” worden verstaan alle verboden stoffen voor sporters omdat ze de prestaties van sporters zouden verhogen. Als (top-)sporter wil je er dus absoluut zeker van zijn dat je supplement deze stoffen niet bevat. Als een supplement een doping stof bevat kan dit namelijk leiden tot een positieve dopingcontrole!. Een producent kan vrijwillig een productie batch van het product laten testen door het NZVT en wanneer deze is goedgekeurd, wordt deze batch vrijgegeven in de database van het NZVT. Deze database is publiek toegankelijk.

 • Halal

  Deze supplementen hebben het ‘halal’-keurmerk en bevatten volgens de leverancier of producent geen stoffen, zoals varkensgelatine of alcohol, waardoor het supplement halal onwaardig is. Let op, veel capsules en softgels zijn gemaakt van gelatine en zijn daarom niet strikt genomen halal, daarnaast kan er ook alcohol betrokken zijn geweest bij het bereidingsproces of is er een bepaald E-nummer (bv. E120, karmijnrood) in het supplement verwerkt. Wanneer een product halal is, wordt dit meestal vermeld op de verpakking a.d.h.v. onderstaand keurmerk.

  Halal keurmerk

   

 • Non-GMO

  Deze supplementen bevatten volgens de leverancier of producent géén ‘genetisch gemodificeerde’ ingrediënten. 

  Genetische Modificatie (GMO) is een techniek waardoor genen van planten, bacteriën of gisten worden veranderd om het beste effect te behalen. Wanneer er meer dan 0,9% van een genetisch gemodificeerd ingrediënt in een product zit, moet dit vermeld worden op de verpakking.

 • Vegetarisch

  Deze producten zijn volgens de informatie van de leverancier of producent geschikt voor vegetariërs. Let op, ook in vegetarische producten zijn sommige stoffen, zoals  sommige E-nummers, mogelijk toch afkomstig van een dierlijke bron (zoals bijvoorbeeld Karmijn uit schildluizen (E120), gelatine uit beenderen (E441) of cholinezuur uit rundergal (E1000)). Wanneer daar mogelijk sprake van is, geeft VitamineKiezer dit aan in de product review. Lees dus deze reviews op de product detail pagina als je meer zekerheid wil dat een product vegetarisch is. 

 • Allergenen

  Kies supplementen waar volgens de informatie van de leverancier of producent één of meerdere specifieke allergene stoffen niet in voorkomen. Indien je een supplement wil zonder de 14 officiële allergenen, kies je voor ‘hypoallergeen*’. De informatie is gebaseerd op de informatie die te vinden is op het etiket, de officiële website van de leverancier of van de producent zelf.  

  De Europese wetgeving heeft veertien stoffen tot allergenen benoemd. Dit zijn stoffen die allergische reacties kunnen opwekken en komen voor in bepaalde ingrediënten. De Europese Unie heeft bepaald dat deze veertien stoffen op een etiket vermeld moeten worden. De veertien stoffen zijn: gluten, ei, vis, pinda, noten, soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine. Wanneer een product op een locatie wordt geproduceerd waar één van deze allergene stoffen ook wordt verhandeld, moet dit op het etiket staan. Er staat dan vermeld dat dit product sporen kan bevatten van één van deze allergenen. 

  *Zie hypoallergeen

  Allergenen

   

   

 • Toedieningsvorm

  De toedieningsvorm is de manier waarop je een product tot je moet nemen. Denk hierbij aan een tablet innemen met water, poeder oplossen in een glas water of een tablet waarop je moet zuigen. Verschillende toedieningsvormen worden in de blog: “Tabletten, poeders, (liposomale) capsules, sprays, dragees, etc…’ toegelicht“. 

 • Met zorgindicatie

  Deze supplementen met zorgindicatie worden mogelijk vergoed in de zorg en hebben een zogenaamd Z-index nummer. De Z-index verzamelt informatie ter ondersteuning voor (huis)artsen, apothekers, de overheid en zorgverzekeraars over zorgproducten (geneesmiddelen, hulpmiddelen en gezondheidsproducten). De gevonden informatie wordt vervolgens in de G-standaard opgenomen. Dit is een databank die in de openbare zorg in Nederland wordt gebruikt door zorgverleners. 

 • Keurmerken

  EKO

  Alle producten met een EKO-keurmerk zijn geproduceerd volgens de Europese regels voor de biologische landbouw. Met het EKO-keurmerk laten Nederlandse ondernemers zien dat zij nog verder verduurzamen op het gebied van dierenwelzijn, natuurontwikkeling en bodembeheer. Meer transparantie is het gevolg.

  Kijk voor meer informatie op https://www.eko-keurmerk.nl/

  Vitaminekiezer kiest keurmerk EKO

  SKAL 

  Het biologische SKAL keurmerk, is een Europees keurmerk. Skal Biocontrole zet zich in als onafhankelijk toezichthouder voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten die in Nederland worden geproduceerd en verpakt. Het woord ‘biologisch’ is een wettelijk beschermde term. Het mag alleen door biologisch gecertificeerde bedrijven worden gebruikt. Een product mag alleen biologisch worden genoemd als het productieproces aan wettelijke voorschriften voldoet.

  Kijk voor meer informatie op https://www.skal.nl/

  Vitaminekiezer kiest keurmerk skal

  SKAL NL-BIO-01

  Skal Biocontrole zet zich in als onafhankelijk toezichthouder voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten die in Nederland worden geproduceerd, verpakt en geëtiketteerd. Op deze producten mag de code: SKAL NL-BIO-01 worden gevoerd.

  Kijk voor meer informatie op https://www.skal.nl/

  Vitaminekiezer kiest keurmerk SKAL NL-BIO-01

  Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT)

  Producten met het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) logo, zijn schoon van doping. Hierbij wordt elke productie batch apart getest op doping. Voor topsporters is het aan te raden alleen supplementen te gebruiken die dit keurmerk bevatten, omdat ze anders een risico lopen op een positieve dopingtest door het gebruik van voedingssupplementen. Daarbij moeten sporters altijd controleren of het batchnummer van het product is vrijgegeven. Op de app supplementenwijzer kan je elk batchnummer controleren op vrijgifte.

  Kijk voor meer informatie op https://www.dopingautoriteit.nl/programmas/nzvt

  Vitaminekiezer kiest keurmerk NZVT
  Forest Stewardship Council (FSC)

  Het Forest Stewardship Council (FSC) keurmerk voor duurzaam bosbeheer geeft aan dat het hout, dat is gebruikt voor de verpakking, afkomstig is uit een bos dat onafhankelijk is beoordeeld als een goed beheerd bos volgens normen voor milieu (duurzaam), sociale omstandigheden en economie. FSC is opgericht in 1993 in Toronto, Canada. Het leefgebied van planten en dieren worden beschermd met respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders.

  Kijk voor meer informatie op http://www.fsc.nl/nl-nl/fsc/waarom-fsc/de-fsc-principes

  Vitaminekiezer kiest keurmerk FSC

  Marine Stewardship Council (MSC)

  Vis(olie) supplementen met het keurmerk van de Marine Stewardship Council (MSC) zijn afkomstig van duurzame visserij voor (wilde) vis. Duurzame visserij betekent dat de visserij zo min mogelijk belastend is voor milieu en natuur en niet bijdraagt aan overbevissing van de zee. Het MSC-label mag alleen worden gebruikt als er door een onafhankelijke partij is gecontroleerd of de vis daadwerkelijk van duurzame herkomst is  in de gehele logistieke keten.

  Kijk voor meer informatie op https://www.msc.org/nl

  Vitaminekiezer kiest keurmerk MSC

  Aquaculture Stewardhip Council (ASC)

  Aquaculture Stewardhip Council (ASC) heeft het doel om de visserij voor kweekvis te hervormen naar ecologische duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid met behulp van efficiënte marktwerking die waarde creëert in de hele keten.

  Kijk voor meer informatie op https://www.asc-aqua.org/nl/

  Vitaminekiezer kiest keurmerk ASC

  Friends to the sea (FOS)

  Het Friends to the sea  keurmerk, ook wel FOS genoemd, is een internationaal certificaat op het gebied van duurzame visserij en aquacultuur. Bij omega 3 supplementen wordt er gelet op de ingrediënten van visvoeding, de traceerbaarheid, geen gebruik van GMO’s en sociale aansprakelijkheid.

  Kijk voor meer informatie op https://friendofthesea.org/
  Vitaminekiezer kiest keurmerk friend of the sea

  ECO Harvesting

  Het ECO-Harvesting keurmerk geeft aan dat er milieuvriendelijke technologie is toegepast om krill te vangen. Dit gebeurt met behulp van een speciaal ontworpen sleepnetsysteem en directe slangverbinding tussen het sleepnet en het vaartuig. Hierdoor worden ongewenste vissoorten (niet-krill soorten) niet gevangen en blijven ongedeerd.

  Kijk voor meer informatie op https://www.akerbiomarine.com/

  Vitaminekiezer kiest keurmerk ECO harvesting

  Europees Eco-Manamengt and Audit Schema (EMAS)

  Het Europees Eco-Manamengt and Audit Schema (EMAS) keurmerk is ontwikkeld door de Europese commissie voor bedrijven en andere organisatie om hun milieuprestaties te evalueren, rapporteren en verbeteren. Het logo is wereldwijd toepasbaar. Alle economische en dienstsectorbedrijven die zijn of haar organisatie wil verbeteren ten aanzien van  milieuprestaties, kunnen het EMAS logo dragen.

  Kijk voor meer informatie op https://ec.europa.eu/environment/emas/index_en.htm

  Vitaminekiezer kiest keurmerk EMAS

  FSSC 22000

  Het FSSC 22000-certificaat is een internationale voedsel veiligheid en voedselveiligheidsstructuur die betrekking heeft op de hele leveringsketen, van de inkoop en productie van de grondstoffen tot de verwerking, productie, distributie en consumptie van de eindproducten. FSSC 22000 kijkt, naast voedselveiligheid ook naar de bedrijfsprocessen.

  Kijk voor meer informatie op https://www.fssc22000.com/

  Good Manufacturing Practice (GMP)

  Good manufacturing practice is een kwaliteitsborgingssysteem voor de farmaceutische industrie, de cosmetische industrie en voedingsmiddelenindustrie. Het zorgt ervoor dat geneesmiddelen consistent worden geproduceerd en dat alle gerelateerde processen zijn gevalideerd. De kwaliteit en de samenstelling van een geneesmiddel kan alleen worden gewaarborgd indien het hele productieproces op een nauwkeurig voorgeschreven en gecontroleerde wijze wordt uitgevoerd en periodiek wordt gevalideerd.

  Kijk voor meer informatie op https://www.who.int/biologicals/vaccines/good_manufacturing_practice/en/

  Vitaminekiezer kiest keurmerk GMP

  Global Organization for EPA and DHA Omega-3’s (GOED)

  GOED is een vrijwillige kwaliteitsstandaard voor de omega-3 industrie die de focus legt op wereldwijd geldende kwaliteitseisen voor versheid (oxidatiegraad), zuiverheidsstandaarden (vervuiling door het milieu) en de EPA en DHA kwaliteit in de omega-3 olie.

  Kijk voor meer informatie op https://goedomega3.com/about

  Vitaminekiezer kiest keurmerk GOED

  Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP)

  Hazard Analysis and Critical Control Points is het voedselveiligheidssysteem voor de analyse van de risico’s en het beheersen van deze risico’s op kritische punten. Bedrijven die met voedsel omgaan voorkomen hiermee dat de veiligheid van ons eten in gevaar komt.

  Kijk voor meer informatie op https://www.nvwa.nl/onderwerpen/hygienecodes-haccp 

  Vitaminekiezer kiest keurmerk HACCP

  International Fish Oil Standards Program (IFOS)

  Via een bedrijfslidmaatschap van IFOS wordt getest of hun producten die EPA en DHA bevatten voldoen aan wereldwijde normen met betrekking tot toegestane milieuverontreiniging, kwaliteit, veiligheid en zuiverheid. De resultaten worden transparant getoond op de IFO’s Program website.

  Kijk voor meer informatie op https://certifications.nutrasource.ca/about/how-certifications-work/ifos
  Vitaminekiezer kiest keurmerk IFOS

  ISO13485:2016

  ISO 13485 is een internationale norm ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardsituatie, waarbij fabrikanten, leveranciers en distributeurs van medische hulpmiddelen aantonen dat zij voldoen aan de wettelijke eisen met betrekking tot medische hulpmiddelen. Ook voor andere bedrijven die betrokken zijn in de keten van een medisch hulpmiddel kan deze norm toegepast worden. Denk bijvoorbeeld aan ontwerp en ontwikkeling, opslag, behandeling, distributie, onderhoud, installatie, service en reiniging/sterilisatie van medische hulpmiddelen.

  Kijk voor meer informatie op https://www.iso.org/standard/59752.html
  Vitaminekiezer kiest keurmerk ISO13485

  British Retail Consortium (BRC)

  Het British Retail Consortium (BRC) heeft als doel om voedselveiligheid tot stand te brengen door normering en toetsing in de keten. Hiermee ben je verzekerd van een veilig en legaal product, dat van hoge kwaliteit is.

  Kijk voor meer informatie op http://www.brc.org.uk/
  Vitaminekiezer kiest keurmerk BRC

  ISO 22000

  ISO 22000 is een standaard op het gebied van voedselveiligheid die is ontwikkeld door de Internationale Organisatie voor Standaardsituatie. De volledige naam is: ISO 22000 Voedselveiligheid managementsystemen – eisen aan een organisatie in de voedselketen. Deze ISO-norm werd ontwikkeld met als doel een voedselveiligheidsnorm in de markt te zetten die wereldwijd geaccepteerd kan worden.

  Kijk voor meer informatie op https://www.iso.org/iso-22000-food-safety-management.html
  Vitaminekiezer kiest keurmerk ISO22000

  Voedselveiligheid België (Nut/Pl/AS-nr)

  Voor voedingssupplementen of voeding verrijkt met supplementen op de Belgische markt wordt een notificatiedossier bij de overheid goedgekeurd met een Nut/PL/AS-nummer. Elk voedingssupplement dat nutriënten, planten(extracten) en/of andere stoffen bevat moet worden genotificeerd bij de overheid (FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu). Bij deze notificatie voeren de overheden diverse conformiteitstesten uit, waaronder een controle van de samenstelling en de werking. Voedingssupplementen die niet beschikken over een NUT-nummer zijn in België illegaal en kunnen daarom ook niet als veilig worden beschouwd.

  Non-GMO

  Deze supplementen bevatten volgens de leverancier of product géén ‘genetisch gemodificeerde’ ingrediënten.

  Genetische Modificatie (GMO) is een techniek waardoor genen van planten, bacteriën of gisten worden veranderd om het beste effect te behalen. Wanneer er meer dan 0,9% van een genetisch gemodificeerd ingrediënt in een product zit, moet dit vermeld worden op de verpakking.

  Kijk voor meer informatie op https://www.nongmoproject.org/

  Vitaminekiezer kiest keurmerk Non-GMO

  Allergenen en hypoallergeen

  Allergenen zijn stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken bij personen die allergisch zijn voor die stof. De Europese wetgeving heeft veertien ingrediënten tot allergeen benoemd. De veertien allergenen zijn: gluten, ei, vis, pinda, noten, soja, melk (inclusief lactose), schaaldieren, weekdieren, selderij, mosterd, sesamzaad, sulfiet en lupine.
  Wanneer een product op een locatie wordt geproduceerd waar één van deze allergene stoffen ook wordt verhandeld, moet dit op het etiket staan. Er staat dan vermeld dat dit product sporten kan bevatten van één van deze allergenen.

  Een product dat hypoallergeen is bevat geen van de veertien officiële allergenen. Dit betekent een sterk verminderde kans op een allergische reactie. Toch is een allergische reactie nooit helemaal uit te sluiten.

  Kijk voor meer informatie op https://www.voedselallergie.nl/

  Vitaminekiezer kiest keurmerk allergenen

  Halal

  Supplementen met het halal keurmerk bevatten volgens de leverancier of product geen stoffen, zoals varkensgelatine of alcohol, waardoor het supplement halal onwaardig is. Let op, veel capsules en softgels zijn gemaakt van gelatine en daarom niet strikt genomen halal, daarnaast kan er ook alcohol betrokken zijn geweest bij het bereidingsproces of is er een bepaald E-nummer (bv. E120, karmijnrood) in het supplement verwerkt.
  Vitaminekiezer kiest keurmerk Halal

  Koosjer
  Supplementen met het Koosjer certificaat (ook wel geschreven als Kosher) en bevatten volgens de leverancier of producent ingrediënten die koosjer zijn. Ingrediënten zoals gelatine of karmijnrood (E120) zullen niet in deze supplementen zitten.

  Vitaminekiezer kiest keurmerk Koosjer

  Vegetarisch

  Producten met het onderstaande keurmerk, bevatten geen ingrediënten met vlees of vis. Het keurmerk is Europees gecertificeerd. De Nederlandse Vegetariërsbond beheert en controleert het keurmerk in Nederland; verwante organisaties doen dit voor andere landen in Europa.

  Kijk voor meer informatie op https://www.v-label.eu/

  Vitaminekiezer kiest keurmerk vegetarisch

  Veganistisch

  Producten met het vegan of veganistische keurmerk, bevatten geen dierlijke producten.
  Het linker vegan keurmerk is een Europees keurmerk. De Nederlandse Vegetariërsbond beheert en controleert het keurmerk in Nederland; verwante organisaties doen dit voor andere landen in Europa. Het rechter keurmerk is ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

  Kijk voor meer informatie op https://www.v-label.eu/ en https://www.veganisme.org/wat-wij-doen/vegan-keurmerk/

  Vitaminekiezer kiest keurmerk veganistisch

 • Doelgroep

  Je kan filteren op verschillende doelgroepen die voor jou van toepassing zijn. Deze zijn gebaseerd op informatie die door de fabrikant/producent op hun officiële website zijn vermeld.

 • Sporters

  Deze supplementen zijn voornamelijk geschikt voor sporters, gebaseerd op informatie die door de fabrikant/producent op hun officiële website is vermeld. 

 • Koosjer

  Deze supplementen hebben het Koosjer certificaat (ook wel geschreven als Kosher) en bevatten volgens de leverancier of producent ingrediënten die koosjer zijn. Ingrediënten zoals gelatine of karmijnrood (E120) zullen niet in deze supplementen zitten. Wanneer een product Koosjer is, wordt dit meestal vermeld op de verpakking a.d.h.v. onderstaand keurmerk. 

  Koosjer keurmerk

   

 • Orthomoleculair

  Deze supplementen zijn volgens de leverancier of producent gedoseerd en geformuleerd op basis van de orthomoleculaire uitgangspunten.

  Orthomoleculaire Geneeskunde is complementair (aanvullend) aan de reguliere geneeskunde en heeft een wetenschappelijke basis. Met orthomoleculaire therapie kunnen veel ziekteprocessen positief worden bijgestuurd. De focus ligt op het aanvullen van voedingstekorten, het aansterken door optimale voeding en het afvoeren van afvalstoffen. Men streeft ernaar om met biologische effectieve stoffen (zowel de macronutriënten als micronutriënten) te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken, in doseringen die optimaal zijn voor een langdurig gezond blijvend metabolisme. Voor supplementen zijn dit vaak, maar niet altijd, wat hogere doses als basis voor optimale aanvulling op de dagelijkse goede voeding.  Voor meer informatie ga naar MBOG.

 • Veganistisch

  Deze producten zijn volgens de informatie van de leverancier of producent geschikt voor veganisten. Lees echter altijd goed de tekstuele review van ViKi bij het product, aangezien sommige stoffen (denk aan E-nummers), mogelijk afkomstig kunnen zijn van een dierlijke bron (zoals bijvoorbeeld Karmijn uit schildluizen (E120), gelatine uit beenderen (E441) of cholinezuur uit rundergal (E1000)). 

 • Hypoallergeen

  Deze producten bevatten volgens de informatie van de leverancier of producent geen van de 14 officiële allergenen*.

  Dit betekent een sterk verminderde kans op een allergische reactie. Toch is een allergische reactie nooit helemaal uit te sluiten. 

  *Zie allergenen

   

   

 • Dagdosering

  De dagdosering is de hoeveelheid (bijvoorbeeld het aantal tabletten) van het supplement (bijvoorbeeld een multivitaminen en mineralensupplement) die je per 24 uur (per etmaal) moet innemen. Deze dosering is gebaseerd op wat de leverancier en de producent op de website en/of verpakking aangeven. 

 • Professionals

  Volgens de informatie van de leverancier of producent zijn deze supplementen bestemd voor gebruik door professionals (artsen en therapeuten) om voor te schrijven aan hun cliënten. Meestal is er op de website van de producent of leverancier een mogelijkheid om in te loggen als professional voor meer informatie over de producten.

Over Multivitamine en Mineralen supplementen . . .

 • Pro vitamine A / β- caroteen

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  Niet vastgesteld

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : Betacaroteen (natuurlijk)
  • Normaal: Betacaroteen (synthetisch)
  • Minst effectief: -chloriden, -fosfaten, Alfa-caroteen, Carotenoïden
 • Vitamine A

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  0,68 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : ATRA: Alltrans Retinoinezuur
  • Normaal: Retinylacetaat of -palmitaat
  • Minst effectief: Retinol
 • Vitamine B1

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  0,9 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : –
  • Normaal: thiamine mononitraat, thiamine chloride, thiamine pyrofosfaat
  • Minst effectief: Geen vermelding of alleen Thiamine
 • Vitamine B2

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  1,6 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief :-
  • Normaal: Riboflavine-5 fosfaat, Lactoflavine, Riboflavine uit voedingsmatrix
  • Minst effectief: Geen vermelding of alleen Riboflavine
 • Vitamine B3

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  15 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : –
  • Normaal: Gebonden vorm: Nicotinamide
  • Minst effectief: Geen vermelding
 • Vitamine B5

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  5 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : –
  • Normaal: Pantotheenzuur
  • Minst effectief: Geen vermelding
 • Vitamine B6

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  1,5 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : pyridoxaal-5-fosfaat (P5P)
  • Normaal: pyridoxine (PN), pyridoxal (PL), pyridoxamine (PM), pyridoxine hydrochloride; pyridoxine-5-fosfaat (P5P, PNP), pyridoxal-5-fosfaat (PLP), pyridoxamine-5-fosfaat (PNP)
  • Minst effectief: Geen vermelding
 • Vitamine B8

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  0,04 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : –
  • Normaal: Biotine
  • Minst effectief: –
 • Vitamine B11

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  0,03 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : L-5-Methyltetrahydrofolaat (5-MTHF), Quatrefolic* (5-MTHF gebonden aan glucosamine, Metafolin®* (=5-MTHF = calcium L-Methylfolaat,)
  • Normaal: Folaten, Folinezuur(Ca-folinaat)
  • Minst effectief: Foliumzuur
 • Vitamine B12

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  0,0028 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : Mix van Methyl- en Adenosylcobalamine
  • Normaal: Methylcobalomine, S-adenosylcobalamine, Hydroxycobalamine
  • Minst effectief: Cyanocobalamine
 • Vitamine C

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  75 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief :Ester-C, Mix Palmitaat met andere vormen, Ascorbinezuur of Ascorbaat inclusief met de Biofalvonoiden
  • Normaal: Na-L-ascorbaat, Zn-ascorbaat, K-ascorbaat, Palmitaat
  • Minst effectief: L-ascorbinezuur
 • Vitamine D

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  0,01 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : Cholecalciferol (D3), Vit. D vanuit zonlicht is de beste keuze!
  • Normaal: Ergocalsilferol (D2), Ergosterol
  • Minst effectief: –
 • Vitamine E

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  12 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : d-α-tocoferol, d-α-tocoferol succinaat
  • Normaal: dl-α-tocoferol
  • Minst effectief: Geen vermelding of vit.E
   ‘- dl-α-tocoferol = all-rac-alpha-tocoferol
 • Vitamine K

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  0,07 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief: Menachinon-7 / MK-7 (K2)
  • Normaal: fytomenadion, fylochinon (K1)
  • Minst effectief: Geen vermelding
 • Calcium

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  950 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief: Ca-bisglycinaat, Ca-Aspartaat, Ca-Albion chelaat, Ca-orotaat
  • Normaal: Ca-gluconaat;
   Ca-citraat (voorkeur bij maagproblemen of gebruik maagzuurremmers of protoninhibitors), Ca-malaat, Ca-citraat-malaat, Ca-lactaat
  • Minst effectief: organisch: Ca-carbonaat, Ca-Lithothamnium (=Ca uit alg), Ca-(di)fosfaat, Ca-hydroxyapatiet
 • Chroom

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  Niet vastgesteld

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : Chrominex, ChromoPrecise®
  • Normaal: Cr-picolinaat, Chromax®
  • Minst effectief: Cr-chloride
 • Fosfor

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  550 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief :-
  • Normaal:-
  • Minst effectief:-
 • IJzer

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  11 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : Fe-bisglycinaat
  • Normaal: nonheem-ijzer (plantaardig en meeste in suppl.:c FE3+), Fe-gluconaat, Fe-fumaraat
  • Minst effectief: Fe-oxide
 • Jodium

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  0,15 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : K-Jodide, uit kelp
  • Normaal:-
  • Minst effectief: Jodium
 • Kalium

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  3500 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : K-chelaten
  • Normaal:Ka-citraat
  • Minst effectief: Ka-Jodide,
 • Koper

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  0,9 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief : Cu-biscglycinaat
  • Normaal: Cu-gluconaat
  • Minst effectief: Cu-sulfaat
 • Magnesium

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  325 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief: Mg-chelaten (bijv. Mg-bisglycinaat, Mg-taureaat, Mg-malaat, Mg-glycinaat
  • Normaal: Mg-gluconaat, Mg-citraat
  • Minst effectief: Magnesium-oxide, Mg-stearaat
 • Mangaan

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  3 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief: Mn-bisglycinaat
  • Normaal: Mn-citraat
  • Minst effectief: Mn-sulfaat
 • Molybdeen

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  0,065 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief: aminozuur gecheleerd molybdaat
  • Normaal: –
  • Minst effectief: Mb uit sojaproducten wordt mogelijk minder goed opgenomen, Na-molybdaat
 • Selenium

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  0,07 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief :
  • Normaal:
  • Minst effectief: Na-Selenaat, Na-Seleniet, Selenium enriched gist
 • Silicium

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  Niet vastgesteld

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief: silanolen = organische vorm), uit bamboe (is silanol, natuur identiek), Activated Silicon®
  • Normaal: –
  • Minst effectief: Si(OH)4 / kiezelzuur
 • Zink

  Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid:

  8 mg

  Bandbreedte dosering in een Multi:

  tkt

  Tijdelijk hogere dosis bij klachten:

  txt

  Biologische effectiviteit van de werkzame stof:

  • Meest effectief: Zn-Chelaten, Zn-picolinaat
  • Normaal: Zn-gluconaat, Zn-citraat, Zn-methionine
  • Minst effectief: Zn-oxide, Zink uit granen en plantaardig