Hoe werkt het kwaliteitsscore model

VitamineKiezer heeft een uniek kwaliteitsscore model ontwikkeld om de kwaliteit van supplementen vast te stellen. We beoordelen honderden eigenschappen en geven dan elk Multivitaminen & Mineralen (MVM) product een kwaliteitsscore. Zo kan jij een objectieve vergelijking maken tussen producten. Het is eigenlijk heel simpel. Elk product krijgt voor alle onderdelen een score tussen 0 en 10. Het gemiddelde van al deze scores geeft de ViKi-Kwaliteitsscore. Lees hieronder meer over dit model …

 

Het ViKi kwaliteitsscore model is gebaseerd op 5 onderdelen. Daarnaast kijken we ook naar de prijs per maanddosis.

kwaliteitsscore model VitamineKiezer

  1. Volledigheid
  2. Dosering
  3. Effectiviteit
  4. Veiligheid
  5. Productie~ & Productinformatie

 

1.   Volledigheid

Wil je weten of alle gewenste Vitaminen en Mineralen wel zijn opgenomen in het product? Oftewel, is het een compleet product. Een goede Multivitamine en Mineralen (MVM of Multi) product kan alle 13 vitaminen en de 14 belangrijke mineralen bevatten. Deze worden allen meegeteld in de score voor volledigheid. Daarnaast zijn er enkele belangrijke ‘vitamine-achtige’ stoffen die ook goed passen in een complete MVM. Dit zijn Choline-bitartaat, Inositol en PABA.

Dan worden vaak nog extra ingrediënten opgenomen zoals superfoods*, fytonutriënten (kruiden), algen, proteïnen, aminozuren, vetzuren, aroma’s, goede suikers, prebiotica of probiotica. Dit kunnen stuk voor stuk nuttige stoffen zijn voor je gezondheid maar ze zijn niet noodzakelijk in een standaard Multi. Voor deze extra’s krijgen producten een bescheiden bonusscore.

* De toevoeging van superfoods (met name kruiden) in een MVM is niet voor iedereen prettig. Ze kunnen namelijk naast hun goede eigenschappen ook allergenen bevatten. Als je hier gevoelig voor bent, filter dan op ‘hypoallergeen’ of op afwezigheid van specifieke allergenen die voor jou van belang zijn. Dan krijg je alleen de door jou gewenste Multi’s te zien.

2. Dosering

Zijn alle ingrediënten in voldoende mate maar ook weer niet teveel aanwezig in het product? Wij checken of de ingrediënten zijn gedoseerd binnen de aanbevolen onder en bovengrens. Binnen deze bandbreedte zijn de doseringen werkzaam maar ook veilig voor gezonde volwassenen. We hebben overigens alleen de dosering van de vitaminen, mineralen en ‘vitamine-achtige’ ingrediënten beoordeeld maar niet die van de overige ‘extra’ toegevoegde ingrediënten.

De aanbevolen bandbreedte waarbinnen de dosering in een goede MVM zich volgens VitamineKiezer hoort te bevinden is vastgesteld op basis van informatie vanuit de European Food Safety Authority (EFSA), de Nederlandse Gezondheidsraad, wetenschappelijke publicaties, adviezen van het ‘Linus Pauling Institute’ en ervaringen uit de orthomoleculaire praktijk (onder meer apotheker Gert Schuitemaker). Ook raadpleegt ViKi vooraanstaande wetenschappers, medici en recente literatuur. De aanbevelingen worden dan ook regelmatig aangepast n.a.v. nieuwe inzichten. In onze blogs zullen we deze onderwerpen regelmatig onder de loep nemen!

Toch is enige terughoudendheid op zijn plaats. De behoefte per persoon verschilt en is afhankelijk van levensfase, levensstijl, voedingspatroon, voedingsbronnen, leefmilieu en woonplaats. Bovendien is nog lang niet alles bekend over de optimale benodigde hoeveelheid voor vitaminen en mineralen en spoorelementen in alle situaties. Daarom is gekozen voor een vrij grote bandbreedte.

Minimale dosering:

Voor het vaststellen van de minimale behoefte is onder andere gekeken naar de gemiddelde inname via voeding door de gemiddelde gezonde en volwassen Nederlandse bevolking (of andere populaties zoals Europeanen of Amerikanen) en de voedingswaarde van deze voeding in relatie tot het minimaal binnenkrijgen van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).

Maximale dosering:

Bij het bepalen van een veilige bovengrens zijn onder meer gegevens meegenomen over bijwerkingen, toxiciteit, mogelijke interacties met vaak gebruikte medicijnen en andere risico’s zoals het risico op stapeling bij langdurig gebruik zoals bijvoorbeeld bij ijzer het geval is.

We hebben gekeken naar op Europees of landelijk niveau vastgestelde waarden als de maximaal veilige dosering ofwel de Upper Limits (UL); de NO Observed Adverse Effect Levels (NOAL) en de Lowest Observed Advers Effect Levels (LOAEL) zijnde het laagste niveau van inname waarbij wel ongewenste effecten zijn vastgesteld.

En ergens binnen deze onder- en bovengrens bevindt zich de optimale dosering voor jou. Het is moeilijk te zeggen hoe hoog die precies is want die is voor iedereen anders. De optimale dosering is bovendien afhankelijk van je voedingspatroon, je leefstijl en je hele metabolisme.

3.   Effectiviteit

Zijn de gebruikte stoffen wel biologisch effectief? Worden ze goed opgenomen en kunnen ze hun werk in de weefsels van ons lichaam?

Een goede MVM hoort hoofdzakelijk werkzame stoffen te bevatten die goed worden opgenomen in het lichaam en die niet alleen in het bloed maar ook in je cellen goed werkzaam zijn. We noemen dit verbindingen met een hoge biologische beschikbaarheid.

Wellicht denk je dat elke vitamine gewoon één stof is? Helaas is de werkelijkheid een stuk gecompliceerder. Voor alle Vitaminen en Mineralen bestaan varianten die meer of minder effectief zijn. De biologische beschikbaarheid en werkzaamheid in het menselijk lichaam is daarvoor een goede maat. Dat zijn over het algemeen maar lang niet altijd natuur-identieke organische stoffen, aan aminozuur gebonden mineralen en complexe verbindingen (chelaten).

Voor elke stof zijn punten toegekend als de ‘betere’ of ‘beste’ variant of combinatie daarvan is opgenomen in de MVM.
Daarnaast spelen ook andere factoren een rol spelen bij de biologische effectiviteit. Zo kan de werking van stoffen worden versterkt door ze ‘verdeeld over de dag in te nemen’. Ook zijn er synergetische effecten te behalen als je bepaalde combinaties van stoffen tegelijk inneemt. Vitamine C wordt bijvoorbeeld beter opgenomen samen met bioflavonoiden. De vorm waarin het product wordt geleverd kan ook nog een rol spelen bij de werkzaamheid in je lichaam. Een poeder lost bijvoorbeeld sneller op dan een dicht gestampte pil. Andere stoffen worden het beste opgenomen in combinatie met een olieachtige substantie. Liposomale capsules blijken de opneembaar helemaal aanzienlijk te vergroten.

4.   Veiligheid

Ten eerste bevat een veilige Multi absoluut veilige doseringen onder de normen van de EFSA en de maximaal veilige dosering (Upper Limit). Daarnaast mogen er geen controversiële hulpstoffen (E-nummers) inzitten. Voor veel mensen is het noodzakelijk dat er geen allergenen inzitten (hypoallergeen). Tenslotte is de toevoeging van onnodige suikers of zoetstoffen wat ons betreft onnodig en ongezond.

Hulpstoffen (E-nummers)

In principe zijn alle E-nummers op Europees niveau goedgekeurd. Deze stoffen zijn in kleine hoeveelheden dus niet schadelijk zou je denken. Toch bestaat hier al jaren veel discussie over.  Zo blijkt dat sommige E-nummers in andere Europese landen alsnog zijn verboden. Of zijn er wetenschappelijke studies op dieren getest waarbij deze stoffen niet veilig bleken te zijn maar konden die resultaten bij mensen niet worden bevestigd. Wij vragen ons af waarom je die chemische hulpstoffen elke dag via je supplement binnen zou willen krijgen terwijl dat helemaal niet nodig is. Voor een objectieve beoordeling van de hulpstoffen in supplementen baseren we ons daarom op de gids van Corinne Gouget ‘Wat zit er in uw eten‘.

5.   Product en Productie Informatie

Product Informatie

Bij een MultiVitaminen en Mineralen product van hoge kwaliteit levert de producent correcte en volledige informatie over het product. Dit betekent dat voor elk ingrediënt exact vermeld is hoeveel er in zit en welke chemische verbinding is gebruikt. Deze informatie behoort gelijk te zijn op de verschillende communicatie kanalen zoals website(s), webwinkels en op de verpakking en het etiket. Maar al te vaak zien we misleidend en vaag taalgebruik of wordt maar een deel van de waarheid vermeld. Ook vinden we het belangrijk dat er volledige en transparante informatie over allergenen is vermeld.

Productie kwaliteit

Kenmerkend voor een hoogwaardige MVM is fabricage volgens aantoonbare hoge productie-normen. Deze industrie heeft daarvoor diverse keurmerken en kwaliteitssystemen zoals GMP (Good Manufacturing Practises), HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) of de ISO22000-norm. Wij checken of er certificering voor tenminste één van deze kwaliteitssystemen is vermeld. Zo moet de farmaceutische industrie zelfs voldoen aan de strenge eisen van de ‘Good Manufacturing Practises’ (GMP). Het is fantastisch als producenten van supplementen dit kwaliteitsniveau ook hanteren! Wil je gegarandeerd dopingvrije supplementen? Kijk dan naar controle door de NZVT en vrijgifte per productie batch. Supplementen die voldoen aan de G-standaard en een Z-indexnummer hebben ontvangen komen in aanmerking voor indicatiestelling voor de zorg. Deze komen daarmee in aanmerking komt voor vergoeding door de zorgverzekering. Concluderend hebben wij producten betere scores gegeven als op de website staat aangegeven en toegelicht dat het productieproces is gecertificeerd voor één of meer van de genoemde kwaliteitssystemen.

Prijs per maanddosis

Tenslotte vermelden we de prijs per maanddosering. Het geeft een indicatie van de prijs in relatie tot de kwaliteitsscore op een manier om ze te vergelijken. Zo kan je zelf afwegen wat de beste prijs-kwaliteit verhouding is voor jouw beurs. Prijzen zijn variabel en worden regelmatig aangepast. Daarom gebruiken we hiervoor waar mogelijk de ‘adviesprijs’ die is vermeld op de website van de betreffende leverancier. Het is dus een indicatie en niet meer dan dat.

Let op: Dit is alleen indicatief omdat prijzen variëren per verkoopkanaal (andere webwinkels).  Je betaalt bovendien vaak minder voor grotere verpakkingen. Ook zijn er regelmatig aanbiedingen. Daarom beperken we ons tot vermelding van de adviesprijs van de leverancier/producent per maanddosering voor de grootste geleverde verpakking, zonder kortingen.

‘Better safe than sorry’- beleid

Alle kwaliteitsscores voor een product zijn gebaseerd op informatie die door de leverancier is vermeld op internet, de verpakking en het etiket. Hierbij hanteren we de regel: geen informatie beschikbaar, dan ook geen punten!

Dus als er geen of onvoldoende duidelijke informatie is gepubliceerd dan worden er ook geen punten gegeven. De ervaring leert namelijk dat leveranciers echt niet zomaar ‘vergeten’ te vermelden als zij bijvoorbeeld minder hoogwaardige stoffen aan het product toevoegen, hele lage doseringen gebruiken of minder aandacht besteden aan de kwaliteit van het productie proces.

Filters

Indien leveranciers geen volledige en transparante informatie beschikbaar stellen over hun product dan wordt deze producten niet opgenomen in de specifieke filters. Denk daarbij aan de producten die vegetarisch, halal,  biologisch hypo-allergeen of doping-vrij zijn en ga zo maar door. Tenslotte scoren deze producten ook minder goed op ‘veiligheid’.