Tabletten, poeders, (liposomale) capsules, sprays, dragees, etc…

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende toedieningsvormen?

Voor en nadelen van toedieningsvormen

Er zijn veel verschillende vormen vitaminen & mineralen supplementen te koop. Elke vorm heeft specifieke eigenschappen en kenmerken. Sommigen van deze eigenschappen hebben écht invloed op de werking van het supplement terwijl anderen gewoon prettiger zijn om in te nemen. In deze blog beschrijven we de voor- en nadelen van verschillende toedieningsvormen zodat je zelf kan bepalen wat je voorkeur heeft.

Deze volgende toedieningsvormen lichten we voor je toe:

Je voorkeur kan je vervolgens filteren in de vergelijker van VitamineKiezer om de juiste multivitaminen te kiezen die bij jou past.

 

Tabletten

Bij vitaminen en mineralen denken we meestal aan tabletten. Een tablet is samengeperst poeder bestaande uit (in het geval van een multivitaminen) vitaminen en mineralen plus hulp- en vulstoffen ofwel E-nummers. Hulpstoffen geven vaak een betere smaak of mooiere kleur aan het tablet maar ze worden ook gebruikt als bindmiddel. Denk hierbij aan lactose (melksuiker) of sacharose (rietsuiker). Deze vulstoffen zorgen er ook voor dat alle tabletten even groot zijn.

 

  • Tip: heb je last van een allergie! Check dan op het etiket welke E-nummers in je multi zitten. Je kan ook de e-nummers van producten checken op onze website.

 

Veel mensen nemen tabletten met één slok water in maar het is juist belangrijk hier voldoende water bij te drinken. Dan lost het tablet beter op in de maag en is het daardoor beter opneembaar.

Maaaaaaar, naast de ‘gewone’ tablet heb je ook nog andere soorten tabletten. Zo heb je bijvoorbeeld; kauw-, smelt-, zuig- en bruistabletten. Deze tabletten zijn allemaal zo ontwikkeld dat met de juiste manier van inname de beste opname in het lichaam wordt gerealiseerd. Bij kauwtabletten is het belangrijk om het tablet goed fijn te kauwen zodat de kleine stukjes sneller en beter worden opgenomen.

 

  • Tip: handig als je het moeilijk vindt een tablet door te slikken!

 

Een smelttablet leg je onder je tong zodat het tablet smelt door het speeksel. Er wordt meteen al een deel in je mondslijmvlies opgenomen. Dit is belangrijk voor een goede opname van bijvoorbeeld vitamine B12. Een Zuigtablet werkt ongeveer hetzelfde, alleen moet je hierop zuigen. Ook erg handig dus wanneer je moeite hebt met het doorslikken van tabletten én het biedt een oplossing bij misselijkheid en/of braken.

Als laatste heb je het bruistablet. Deze moet je van tevoren oplossen in water. Dit zorgt voor een snellere opname in het lichaam. Bruistabletten bevatten vaak veel zouten en dat is weer nadelig wanneer je een zoutarm dieet volgt.

 

  • TipNeem een bruistablet in met een hoeveelheid water die je helemaal opdrinkt, anders krijg je niet de volledige dosis binnen.

 

Capsules

Je hebt harde en zachte capsules. Vaak hebben deze een omhulsel van een laagje gelatine. Dat maakt ze lekker glad om makkelijker door te slikken. In harde capsules zit vaak poeder, terwijl in zachte capsules vaak olie-achtige ingrediënten zitten. Denk aan bijvoorbeeld visolie, vitamine D of vitamine E. Een voordeel is dat je capsules kan openen, waardoor je de inhoud bijvoorbeeld op een lepel of met vla kan innemen. Als je de capsule met water inneemt lost het laagje gelatine op in de maag, waardoor een snellere opname plaatsvindt.

 

  • Tip: Gelatine is een eiwit, vaak afkomstig uit dieren. Houdt hierbij rekening mee wanneer je geen producten afkomstig uit varken wilt consumeren. Bijvoorbeeld in een vegetarisch of Halal dieet. Je kan in onze vergelijker filteren op producten die halal of vegetarisch zijn.

 

Dragees

Dit is een tablet met een gladde coating. Dat is meestal een dun laagje van suiker met soms daaroverheen nog een waslaagje voor de glans. Door de coating is het tablet makkelijker door te slikken en heeft het een betere smaak. Vaak worden er ook nog kleurstoffen toegevoegd waardoor je het er leuker uit vindt zien. De coating wordt snel en volledig in de maag opgelost en geeft daarnaast meer body aan het tablet zodat deze makkelijker hanteerbaar is. Dit houdt in dat een klein tabletje door de coating wat groter wordt en daardoor makkelijker in gebruik is.

 

Poeder

Poeder is makkelijk te mengen door vla of yoghurt. Ook kan je het oplossen in melk of limonade. Zo merk je bijna niet dat je het inneemt! Dit is vooral handig wanneer je echt veel moeite hebt met pillen slikken. Kinderen zijn soms bang voor pillen. Maar ook mensen die ziek zijn of keelpijn hebben, hebben vaak moeite met pillen innemen. Daarbij is het ook nog eens heel makkelijk om de dosering te variëren. Vandaar dat het heel geschikt is voor kinderen. Je kunt voor jonge kinderen een halve dosering nemen. Meestal staan deze doseringen wel vermeld op het etiket.

Nog een bijkomend voordeel is dat poeders vaak heel zuiver zijn. De producent hoeft geen vulstoffen, smaakstoffen én kleurstoffen toe te voegen. Ook worden er geen suikers toegevoegd.

Dat maakt het mijn favoriete toedieningsvorm!

 

Sprays

Er zijn twee varianten; mond- en huidspray. Een spray is voornamelijk heel nuttig voor de vetoplosbare vitamines: A, D, E en K en vitamine B12, maar ook een aantal mineralen als Zink of Selenium.

Bij een mondspray spuit je aerosol druppeltjes één of aantal keer per dag op je tong. De vitaminen en mineralen worden dan direct door het mondslijmvlies opgenomen en binnen enkele minuten afgegeven aan je bloed. Dit gaat een stuk sneller dan bij andere toedieningsvormen, die eerst via je maag en je darmen worden verteerd en daarna pas worden opgenomen in je bloed. Bovendien gaan er tijdens het verteringsproces veel werkzame stoffen verloren. Die komen dan direct in je ontlasting terecht, wat zonde is.

Sprays bevatten meestal veel minder ongewenste stoffen zoals vulstoffen en suiker omhulsels. Wel wordt vaak glycerine (E422) toegevoegd dat zorgt voor een goede opname in het mondslijmvlies.

Een nadeel van glycerine is dat sommige mensen er misselijk van worden en dat het de bloeddruk kan verhogen. Nu zijn de hoeveelheden bij voedingssupplementen wel uiterst klein. Gebruik van glycerine ofwel glycerol wordt afgeraden voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. De huidsprays werken in principe hetzelfde als mondsprays, alleen is het hierbij de bedoeling dat je deze op je huid spuit.

 

Vitaminepleister

Een pleister met vitaminen die je op de huid kan plakken klinkt misschien gek maar ze bestaan wel! Momenteel bestaat er alleen een vitamine B12 pleister of een zogeheten energiepleister die vitamine B3, B5, B6, en B12 bevat. Het voordeel van zo’n pleister is dat het urenlang afgifte geeft na dat je de pleister op plakt. Op deze manier is er gedurende de dag een geleidelijke afgifte op de huid. Het werkt dus snel en doeltreffend!

 

Vloeibaar

Het woord zegt het al, deze variant is vloeibaar. Dit zie je vaak bij bijvoorbeeld hoestdranken. Een nadeel is dat de dosering niet altijd even nauwkeurig is aangezien niet iedereen thuis hetzelfde bestek heeft. Een eetlepel bij de één kan een andere afmeting hebben dan bij de ander. Wel is het makkelijk om door te slikken en heeft het vaak een aangename smaak door toegevoegde suikers en smaakstoffen. Dit kan fijn zijn voor kinderen!

 

  • Tip: er worden ook suikervrije varianten aangeboden. Let hierbij dus goed op dat je niet ongewild en onnodig extra suiker consumeert! In de Viki-vergelijker kan je ook filteren op suikervrije Multi’s

 

Liposomaal

Een hele nieuwe ontwikkeling is het gebruik van liposomen bij de toediening van supplementen. Deze ontwikkeling wordt steeds vaker gebruikt bij de veilige en zorgvuldige dosering en toediening van medicijnen omdat uit onderzoek is gebleken dat een veel groter deel van de werkzame stoffen door de darmen worden opgenomen. Dat komt door de liposomen. Dat zijn kleine vetbolletjes die heel erg lijken op de vetzuren die iedereen normaal in zijn darmwand heeft zitten. Hier zal later nog een aparte blog over volgen.

 

Liposoom

 

Voor nu lichten we het even kort toe. Een liposomale pil is opgebouwd uit verschillende lagen, waarbij de buitenste laag opgebouwd is uit één of meer fosfolipiden lagen. Deze buitenste laag beschermt de werkzame stof in de pil tegen het maagzuur en verteringsenzymen. Zo kan een betere opname in de darmen plaatsvinden en bereikt het de lichaamscellen waar het voor bedoeld is. Het belangrijkste voordeel van Liposomen is dat je lichaam denkt dat het een stofje uit je lichaam is. Je lichaam maakt namelijk zelf ook liposomen en op deze manier kunnen de vitaminen en mineralen in het nagebootste liposoom “ongezien” het lichaam in komen en zo ook gemakkelijk op de plek van bestemming komen.

 

Heb jij al een voorkeur?

Nu je gelezen hebt over al deze verschillende soorten toedieningsvormen heb je vast al wel een voorkeur gekregen! We helpen graag verder met het kiezen van een multivitaminen en mineralen supplement in de toedieningsvorm die past bij jou! Ga hiervoor naar de vergelijker.