Kan Vitaminewater een Multi vervangen?

Vitaminedranken worden steeds populairder. Wij testen of ze zich kunnen meten aan een goed multivitamine supplement als aanvulling op je voeding!

Sourcy Vitaminwater, Glaceau Vitaminwater (van Coca-Cola), Tasting Good Vitaminwater, allemaal merken die vitaminewater verkopen. Ze beloven mooie gezondheidsvoordelen zoals ā€˜stimuleert je metabolisme waardoor je je energieker voeltā€™, ā€˜ondersteunt je immuunsysteemā€™, ā€˜helpt bij het behoud van gezonde tanden, botten en spierenā€™ of ā€˜zorgt ervoor dat je extra calorieĆ«n verbrandā€™.

Coca Cola beweerde zelfs dat hun drankjes het risico op chronische ziekten en oogziekten kunnen verlagen, de gezondheid van gewrichten kunnen bevorderen en zorgen voor een ā€˜optimale immuun functieā€™. Na een rechtszaak in 2009 mag Coca Cola deze claims niet meer gebruiken. Toch worden nog steeds er mooie beloftes voor jouw gezondheid gedaan door de leveranciers van vitaminewater. Is dat terecht?

Het klinkt bijna te goed om waar te zijn: een drankje, vaak in meerdere lekkere smaakjes verkrijgbaar, met vitaminen en mineralen en waardoor je gezonder wordt! Met welke verwachtingen drinkt men deze drankjes? Verwacht men serieus dat men zo op een makkelijke manier voldoende vitaminen binnenkrijgt? Of drinkt men ze met het idee van ā€˜alle beetjes helpenā€™ en ā€˜baat het niet dan schaadt het nietā€™. Zijn deze drankjes een goede vervanging van een multi vitaminen en mineralen supplement als aanvulling op een tĆØ beperkt dieet? Multiā€™s neemt men meestal als aanvulling op de dagelijkse voeding om voldoende van alle vitaminen en mineralen binnen te krijgen die men anders makkelijk tekort komt (lees meer over het nut en noodzaak van multi’s. Wij hebben voor je uitgezocht of vitaminewater een goed alternatief is voor de multi.

Wat is vitaminewater?

Vitaminewater is zoals de naam al zegt, water met toegevoegde vitaminen en soms ook mineralen. Soms wordt bronwater gebruikt. We hebben zeven producten beoordeeld om de volgende vragen te kunnen beantwoorden. Welke vitaminen of mineralen zitten er in? Zit er voldoende in om de gezondheidsclaims waar te maken of als vervanging van een multivitamine en mineralen product? Welke andere ingrediƫnten zijn er nog meer aan toegevoegd, zoals hulpstoffen en zoetstoffen (E-nummers)? Wat is de prijs in vergelijking met een multi? We hebben de volgende zeven producten onderzocht:

 1. Sourcy vitaminewater mango-guave
 2. ASPIRE apple + acai
 3. Get more ViTS MULTI VITS: sparkling Lemon & Lime
 4. Nocco BCAA Carribean
 5. Virtue energy water Lemon & Lime
 6. Predator natural endurance drink blackcurrant & mangosteen (250 ml)
 7. O2life Apple & Kiwi

We bespreken eerst onze bevindingen maar onderaan deze blog lees je per vitaminewater product de resultaten. In de tabel kan je de inhoud van alle zeven producten vergelijken.

Resultaten: Is vitaminewater een goede vervanging voor een multivitamine supplement?

Het drinken van vitaminewater levert zeker een bijdrage aan het binnenkrijgen van enkele vitaminen maar zeker niet van alle vitaminen. Soms zijn de vitaminewaters aangevuld met extra specifieke nutriĆ«nten zoals superfoods en BCAAā€™s. Sommige leveranciers gebruiken bronwater als basis. Bronwater bevat van nature wat extra mineralen, al zijn de hoeveelheden daarin wel zeer beperkt. Over het algemeen worden er maar weinig mineralen toegevoegd.

Om een antwoord te krijgen op de vraag of deze vitaminewaters een goed alternatief zijn voor een multivitamine en mineralen supplement, bespreken we hier een vijf verschillende aspecten:

 1. Vitaminewater incompleet als Multivitamine-concept

Alle onderzochte vitaminedrankjes bevatten maar enkele vitaminen. De meest voorkomende vitaminen zijn vitamine C en enkele vitamines uit de B-familie. Bijvoorbeeld vitamine A, vitamine E of vitamine K zitten in gƩƩn van de producten die we onderzocht hebben. Dat is wel te begrijpen omdat dit juist de vitaminen zijn die in vet oplosbaar zijn en dus minder makkelijk in water. Toch hebben Veel Nederlanders wel behoefte aan deze vitaminen. De vitamine dranken zijn dus verre van volledig als je ze vergelijkt met een multivitamine supplement. Hierin zitten tot wel 13 verschillende vitaminen.

Vergeet ook de mineralen niet! Voldoende mineralen zijn minstens zo belangrijk voor je gezondheid als vitaminen. Veel Nederlanders hebben tekorten aan bijvoorbeeld calcium, ijzer of selenium. In de meeste drankjes die we onderzochten zijn geen mineralen toegevoegd. Tenminste als je de minimale hoeveelheden mineralen uit natuurlijk bronwater niet meerekent. In een enkel product was magnesium, calcium of zink toegevoegd. In een Multi daarentegen is meestal een aanzienlijk aantal, van de 14 verschillende benodigde mineralen toegevoegd.

 • Conclusie: Vitaminewaters zijn incompleet voor wat betreft vitaminen en mineralen en zijn daarmee zeker geen vervanging van een allround multivitamine en mineralen supplement.

Let op, zowel een vitaminewater of een voedingssupplement kan een gezond voedingspatroon niet vervangen. Het kan wel een goede aanvulling zijn.

 1. Hoeveelheden

De hoeveelheid toegevoegde vitamine zijn veilig en niet te hoog. We zien nauwelijks hoeveelheden die hoger zijn dan de ADH, de algemene geadviseerde dagelijkse hoeveelheid. Let wel op dat je niet op regelmatige basis meerdere flesjes per dag drinkt want dan kan je wel makkelijk boven de norm uitkomen.

Gemiddeld zit er in een Multi een hogere dosis per vitamine. Al zegt deze gemiddelde waarde niet zoveel omdat er zijn producten zijn die laag gedoseerd zijn maar ook die veel meer dan de ADH bevatten. Maar zit er dan wel voldoende vitamine in Vitamine Water? Het lijkt erop dat men voorzichtig maar adequaat gedoseerd heeft, maar sommige bevatten wel zo weinig vitaminen, dat je je kan afvragen of het effectief is. In vergelijking met een gemiddelde Multi, zit er in vitaminedranken wel veel minder vitaminen.

 1. Informatie is onvolledig en niet transparant

Bij de meeste vitaminewaters staat bij de ingrediĆ«nten vaak alleen de algemene naam vermeld zoals ā€˜vitamine B6ā€™. Dan is niet vermeld welke werkzame stof is toegevoegd zoals bijvoorbeeld ā€˜pyridoxine hydrochloride versus ā€˜piridoxine-5-fosfaatā€™. De ene vorm (piridoxine-5-fosfaat) wordt namelijk beter opgenomen dan de andere (pyridoxine hydrochloride). Als dit niet is vermeld kan je er vanuit gaan dat de goedkoopste variant is gebruikt en dat is meestal de synthetische vorm. Bij VitamineKiezer vinden wij dit een heel belangrijk aspect omdat de effectiviteit van vitaminen sterk afhangt van de keuze voor de juiste werkzame stof. Voor vitamine B12 is de vorm van cyano-cobalamine, zoals opgenomen in Sourcy en Aspire vitaminewater, helaas een minder goede variant. Wij adviseren altijd een effectievere organische vorm zoals methyl-cobalamine of adenosyl-cobalamine.

 • Conclusie: Bij de meeste vitaminedranken is de ingrediĆ«nten informatie niet volledig en niet transparant. Ze vertellen niet precies welke werkzame stof er in het vitamine water zit. We nemen dan aan dat de goedkoopste en minst goede grondstoffen zijn gebruikt.
 1. Controversiƫle E-nummers toegevoegd

  Alle producten die wij onderzocht hebben bevatten meerdere ā€˜controversiĆ«leā€™ E-nummers, zoals zoetstoffen en conserveermiddelen. E-nummers zijn op Europees niveau goedgekeurd en worden meestal maar in kleine hoeveelheden toegevoegd. Toch zijn er al jaren discussies over de gezondheidsrisicoā€™s van een aantal synthetische controversiĆ«le E-nummers. Wil je meer weten over ā€˜controversieleā€™ E-nummers? Lees dan hier meer over de top 10 controversiĆ«le E-nummers in supplementen.

Geen van de leveranciers vermeld de hoeveelheden van de E-nummers. Het is dan ook niet verplicht om de hoeveelheid van deze E-nummers te vermelden op de verpakking waardoor het niet bekend is hoeveel er precies van in zit. Maar hetzelfde geldt voor multiā€™s en bijna alle bewerkte voedingsmiddelen.

Bij allemaal is sucralose toegevoegd. Sucralose is een lichaamsvreemde synthetische zoetstof die bij dierproeven grote schade heeft laten zien.

Dus baat het niet dan schaadt het niet, gaat niet helemaal op. Als je regelmatig dit soort drankjes drinkt dan krijg je ongemerkt veel te veel discutabele zoetstoffen binnen. Hetzelfde geldt overigens voor heel veel suikervrije frisdranken!

 1. Hele dure vitaminen!

Het is wel een hele dure vorm van vitaminen innemen! Waar de gemiddelde Multi van goede kwaliteit rond de ā‚¬ 0,57 per dagdosering kost, variĆ«ren de kosten van de onderzochte vitamine drankjes tussen de ā‚¬1,10 en ā‚¬2,50.

Als je het doet voor de gezondheid, dan kan je je geld dus beter besteden aan een goed multivitaminen en mineralen supplement, waarvan je zeker weet dat het van goede kwaliteit is. Check in onze onafhankelijke multivitaminen en mineralen vergelijker welke multivitaminen van goede kwaliteit zijn.

Conclusie:

Vitaminewater moet je niet drinken om al je vitaminen binnen te krijgen. Het kan wel bijdragen om iets meer vitaminen en mineralen binnen te krijgen, maar het bevat maar een klein aantal van de ā€˜wateroplosbareā€™ vitaminen. Het bevat zelden voldoende mineralen. Het kan ook niet een gezond voedingspatroon vervangen. Daarnaast zijn er vaak controversiĆ«leĀ  E-nummers en zoetstoffen aan toegevoegd die je niet nodig hebt en die mogelijk op de lange termijn risicoā€™s voor je gezondheid kunnen hebben.

Wij zijn het dan ook niet eens met het credo ā€œbaat het niet dan schaadt het nietā€. Vooral jongeren kunnen zich aanwennen om dit soort drankjes op regelmatige basis te drinken met het idee dat ze iets gezonds drinken, maar krijgen dan toch een hele hoop ongewenste chemische stoffen binnen met mogelijk zeer ongewenste gezondheidseffecten.

Je kunt daarom gewoon beter gezond en gevarieerd eten en dit eventueel aanvullen met een (multi)vitaminesupplement van goede kwaliteit, waarbij je bij ons een product kan zoeken zonder vervelende E-nummers.

Tenslotte is het wel een hele dure vorm van water en van vitamines!

Wij van VitamineKiezer adviseren dan ook geen vitaminedrankjes als serieuze keuze om op reguliere basis je vitaminen aan te vullen en al helemaal niet je mineralen. Natuurlijk kan het geen kwaad om af en toe ervan te genieten als alternatief van andere koolzuurhoudende frisdranken die doorgaans veel meer suikers bevatten!

Een drankje met een lekkere smaak is natuurlijk veel makkelijker doordrinken dan een capsule of een pil innemen. Daardoor bestaat het risico dat je teveel vitaminen binnenkrijgt. Bijvoorbeeld. vitamine B6, als je hier teveel van binnenkrijgt in de vorm die in de meeste vitaminewaters zit, kan zich dit opstapelen in je lichaam. Dit is geen groot risico, want wie drinkt er nu 5 drankjes per dag op regelmatige basis, maar het is toch goed om je dit te realiseren.

Onderzoeksresultaten 4 vitaminedranken

 1. Sourcy vitamine water mango-guave

Belofte van de fabrikant
Het bevat geen suiker en geen kunstmatige geur- en kleurstoffen. Door de combinatie van bronwater en een lichte fruitsmaak is het lekker verfrissend en goed ā€˜doordrinkbaarā€™. Doordat Sourcy De leverancier geeft aan dat Vitaminwater mango-guave geen suiker bevat en dus goed past in een gezonde levensstijl.

Ingrediƫnten
Het hoofdingrediƫnt is bronwater. Sourcy is een leverancier van bronwater uit de Utrechtse Heuvelrug. Hierin zitten van nature al een beetje extra mineralen.

Aan dit drankje zijn de volgende vitaminen toegevoegd: vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8, vitamine B12 (cyano-cobalamine) en vitamine C. Als je een heel flesje opdrinkt (500 ml) heb je ongeveer de helft van de dagelijkse hoeveelheid van deze vitaminen binnen. Het draagt dus zeker bij om meer vitaminen en mineralen binnen te krijgen, maar je moet zelf nog wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen om geen tekorten te krijgen. Zo bevat het eten van 1 sinaasappel al meer vitamine C dan dit hele flesje! Nog wel een positief puntje: het hele flesje bevat maar 5 kcal.

E-nummers

Er zijn meerdere E-nummers toegevoegd. De controversiĆ«le E-nummers die in dit drankje zitten, zijn citroenzuur (E330) , arabische gom (E414), kaliumsorbaat (E202). Daarnaast zijn de zoetstoffen cyclaamzuur (E952) (verboden in de VS vanwege gezondheidsrisicoā€™s), acesulfaam-K (E950) (lopende onderzoeken suggereren gezondheidsrisicoā€™s) en sucralose (E955) toegevoegd.

Prijs: ca. ā‚¬1,29 per flesje

 1. ASPIRE apple + acai

Belofte van de fabrikant
Aspire is een verfrissende, licht sprankelende drank met een geweldige smaak. Het levert Premium Groene Thee extract en Guarana die ervoor zorgt dat je extra calorieƫn verbrand. Aspire is verrijkt met B & C-vitamines en bevat geen suiker, calorieƫn en koolhydraten. Het is een aanvulling op een gezondere levensstijl en de natuurlijke ingrediƫnten geven je metabolisme een boost waardoor je meer kilocalorieƫn verbrand.

Ingrediƫnten
Naast koolzuurhoudend water, dus geen bronwater!, bevat dit product calcium, vitamine C, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8, vitamine B12 en choline. De hoeveelheden van de voedingsstoffen lopen zeer uiteen. Zo bevat het maar 2% calcium van je dagelijkse behoefte, maar wel 200% van vitamine B6. En dat terwijl vrijwel alle Nederlanders genoeg vitamine B6 binnenkrijgen en calcium juist niet! Wil je de precieze voedingswaarden weten? Kijk dan in de tabel hieronder.

Superfoods
Daarnaast zijn er meerdere superfoods, aminozuren en andere stoffen toegevoegd. Superfoods bevatten goede voedingsstoffen zoals antioxidanten die kortgezegd schadelijke reactieve stoffen in je lichaam kunnen afvangen. De superfoods in dit product zijn: groene thee extract, guaranazaad extract, gemberwortel extract en cafeĆÆne. De hoeveelheid cafeĆÆne in een blikje komt overeen met ongeveer 1 kop koffie. Dat geeft dus hetzelfde opwekkende effect als koffie maar hierdoor is het minder geschikt voor kinderen, voor mensen die gevoelig zijn voor cafeĆÆne of voor vrouwen die zwanger zijn.

Het aminozuur l-carnitine, dat ook in rood vlees voorkomt, bevordert inderdaad de vitaliteit van zenuwstelsel, hart en bloedvaten, spieren, alvleesklier en lever. Het bevordert bijvoorbeeld de vetverbranding. De claim dat het product ā€˜je metabolisme een boost geeft zodat je meer calorieĆ«n verbrandtā€™ kan hiermee te maken hebben maar voor echt effect op de vitaliteit denk je wel aan hoeveelheden van meer dan Ć©Ć©n gram per dag. Omdat de hoeveelheden in dit product niet zijn vermeld hebben we geen idee of die enig effect zullen hebben.

Choline(bitartaat) wordt ook wel beschouwd als een semi B-vitamine. We hebben het nodig maar ons lichaam kan het ook zelf maken. Choline krijgt men voldoende binnen (ongeveer 200-600 mg per dag) uit voeding zoals lever, vlees, vis, noten, bonen, erwten, eieren, tarwekiemen en spinazie. Het is onderdeel van celmembranen en speelt een rol bij een aantal stofwisselingsprocessen en een goede hersenfunctie. Of de hoeveelheid choline bijdraagt aan een merkbaar effect vragen wij ons af. Helaas staan er op de website van Aspire geen bronnen vermeld die hun gezondheidsclaims onderbouwen.

E-nummers

Het product bevat geen calorieƫn, vet, of koolhydraten (suikers) maar wel zoetstoffen zoals wederom de zoetstof sucralose (E955). Verder zijn er appelzuur (E296) en citroenzuur (E330) toegevoegd. Zuur is niet perse slecht, maar tast wel je tandglazuur aan. Tip: neem een rietje!

Prijs: ā‚¬1,83 per blikje.

 1. Get more ViTS MULTI VITS: sparkling Lemon & Lime

  Belofte van de fabrikant
  Vitamine B8 stimuleert je metabolisme waardoor je je energieker voelt. Vitamine B6 en vitamine B12 ondersteunen je immuunsysteem en vitamine D helpt bij het behoud van gezonde tanden, botten en spieren.

Ingrediƫnten
Het drankje bevat bruisend bronwater, citroenzuur (E330), vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8, vitamine B12, vitamine C en vitamine D3. Van vitamine B1, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B8 en vitamine C krijg je ongeveer de helft van de dagelijkse behoefte (ADH) binnen als je het gehele flesje opdrinkt. Van vitamine D, magnesium en zink krijg je veel minder binnen. Terwijl een deel van de Nederlanders hier juist een tekort aan heeft.

E-nummers
De zoetstof sucralose (E955) en de conserveermiddelen kaliumsorbaat (E202) en dimethyldicarbonaat (E242) zijn toegevoegd om het product langer houdbaar te maken. Het zijn allemaal op zijn minst controversiƫle e-nummers voor de gezondheid.

Prijs: ā‚¬1,10 per flesje (bij aanschaf 12 flesjes)

Ā 

 1. Nocco BCAA Carribean

  Dan nu een iets ander drankje met BCAAā€™s. De marketing richt zich vooral op de sporters die dit drinken na een training. Maar ook voor ouderen wordt steeds meer het belang van voldoende BCAAā€™s onderkend.

Belofte van de fabrikant
Een blikje NOCCO bevat vijf verschillende soorten vitamine B. Foliumzuur, niacine, B6 en B12 verminderen vermoeidheid en uitputting. Vitamine B8, B3, B6 en B12 dragen bij tot het behoud van het normale energie metabolisme. Bovendien bevat NOCCO BCAA ook vitamine D, die onder meer bijdraagt tot het behoud van de normale spierfunctie. De epische tropische smaak op smaak gebracht met ananas en grapefruit maakt het de perfecte zomerdrank!

Ingrediƫnten

De volgende vitamines zijn toegevoegd: vitamine D, vitamine B3 (niacine), vitamine B6, vitamine B8 (biotine), vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12 toegevoegd. De hoeveelheid vitamine B3, vitamine B6 en vitamine B12 dekt praktisch de dagelijkse behoefte (ADH) . Van vitamine B8, vitamine B11 en vitamine D zitten er kleinere hoeveelheden in dan de dagelijkse behoefte. Deze vitaminen zul je dus verder met de voeding binnen moeten krijgen. Kijk in de tabel hieronder voor de precieze voedingswaarden.

Superfoods
EĆ©n drankje bevat 3 gram BCAAā€™s. BCAAā€™s zijn de drie essentiĆ«le ā€œvertakte ketenā€ aminozuren: L-leucine, L-valine en L-isoleucine. Dit zijn aminozuren die je lichaam zelf niet kan aanmaken en die je dus moet binnenkrijgen via de voeding. Het zijn de bouwstenen voor eiwitten die weer nodig zijn voor de opbouw en herstel van de spieren.

Verder is er groene thee-extract toegevoegd en net als de ASPIRE bevat dit product cafeĆÆne. Hierdoor is het minder geschikt voor kinderen, mensen die gevoelig zijn voor cafeĆÆne en voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Door het hoge cafeĆÆnegehalte en de hoge dosis B-vitaminen raden wij aan om niet meer dan 1 blikje per dag te drinken.

Een blikje bevat 12 kcal. Het product is verkrijgbaar in 6 verschillende smaken!

E-nummers
De extra toegevoegde stoffen zijn de zoetstof sucralose (E955) en zuurteregelaar citroenzuur (E330) en de kleurstof bĆØtacaroteen (E160). BĆØtacaroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en geeft de oranje en gele groenten en fruit. Sucralose is een e-nummer waarover discussie bestaat over de risicoā€™s voor de gezondheid.

Prijs: varieert van ā‚¬1,53 tot ā‚¬2,50 per stuk.

 1. Virtue Sparkling Energy Water Lemon & Lime

Belofte van de fabrikant
Virtue Sparkling Energy Water Lemon & Lime is een cafeĆÆnerijk en verfrissend drankje voor wat extra energie. Het bruisende water bevat geen toegevoegde suikers, puur natuurlijke citroen- en limoenaroma’s. Met ginseng, guarana en yerba matĆ© voor een natuurlijke energie boost.

Ingrediƫnten
Koolzuurhoudend water met natuurlijke citroen- en limoenaroma’s, vitamine B3, vitamine B6, vitamine B7 en vitamine B12.

Superfoods
Het bevat yerba mate-extract, ginseng-extract en guaranƔ-extract. Dit zijn plantaardige stoffen met elk hun eigen gezondheid bevorderende werking. In veel landen, zoals Japan, Braziliƫ en Paraguay worden deze ingrediƫnten al duizenden jaren gebruikt bij uiteenlopende gezondheidsklachten, zoals slapeloosheid, onvruchtbaarheid, hartfalen, gewichtsverlies etc. Ui onderzoek zou gebleken zijn dat Yerba een positief efffect had op sporters voor wat betreft hun gevoel van verzadiging en hun gemoedstoestand . Ginseng lijkt meerdere positieve gezondheidseffecten te hebben waaronder een positief effect op het immuunsysteem. Daarnaast blijkt guarana een antioxidante werking te hebben en voedselvergiftigingen tegen te kunnen gaan.

Tenslotte bevat dit drankje een hoog gehalte aan natuurlijke cafeĆÆne (32mg/100ml). Het is hierdoor niet aanbevolen voor kinderen, vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die borstvoeding geven.

E-nummers
Het enigte E-nummer dat is toegevoegd is E330, citroenzuur. Daarmee is dit de enige vitaminedrank zonder suiker of zoetstoffen.

Prijs: ā‚¬1,79 per blikje

 1. Predator natural endurance drink blackcurrant & mangosteen (250 ml)

Belofte van de fabrikant
Predator bevat adaptogene* superkruiden, geen suiker ne geen calorieĆ«n of cafeĆÆne. Het verhoogt te natuurlijke uithoudingsvermogen en hydratatie en bevat 12 verchillende vitaminen en mineralen.

*Adaptogene kruiden brengen het lichaam terug naar het natuurlijke evenwicht.

Ingrediƫnten
Het hoofdingrediƫnt is natuurlijk mineraal water met een aantal superfoods en de volgende vitaminen in relatief kleine hoeveelheden: vitamine C, vitamine B2 vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8. Alleen van vitamine B12 is ruim 80% van de dagelijkse aanbeveling opgenomen.

Superfoods
Dan zijn er de antioxidanten Lycopeen en Ā co-enzym Q10 toegevoegd. Antioxidanten zorgen dat schadelijke radicalen in ons lichaam geneutraliseerd worden en geen schade meer kunnen aanrichten.

Choline is een halfvitamine en is nodig voor de prikkeloverdracht in de hersenen. De hoeveelheid in dit drankje is echter zo laag dat het mogelijk te weinig is om een dusdanige bijdrage te leveren dat het een gezondheidsvoordeel oplevert.

Hulpstoffen / E-nummers

Verder bevat het stevioglycosiden (E960) en citroensap concentraat (E330). Stevioglycosiden zijn zoetstoffen die 200 tot 300 keer zoeter zijn dan gewone suiker maar geen calorieĆ«n leveren. Er zijn geen risicoā€™s bekend voor de gezondheid. Ook citroensap is ongevaarlijk, behalve dan dat het zuur je tandglazuur kan aantasten.

Deze drank bevat verder ā€œnatuurlijke aromaā€™s, aromatische plantenextracten en natuurlijke kleurstofā€. Helaas is niet vermeld welke dat zijn naast bovengenoemde stoffen. Ā 

Prijs:
ā‚¬1,79 per blikje

 1. O2life Apple & Kiwi

Belofte van de fabrikant

O2Life is een verfrissend alternatief voor bestaande fris- en sportdranken. Een koolzuurvrije dorstlesser op basis van natuurlijk mineraalwater. En om hem extra fris te maken, is er extra zuurstof aan toegevoegd.

Ingrediƫnten

Het product bevat naast natuurlijk mineraalwater vitamine B5, vitamine B6, vitamine B8 en vitamine B12. Deze drank bevat meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelhedi voro deze vitaminen. Omdat je via je voeding ook nog vitaminen binnenkrijgt is het niet aan te raden om dit product vaak te drinken, omdat anders de mogelijkheid bestaat dat je teveel vitaminen binnenkrijgt.

E-nummers

Het product bevat fructosesuiker en natuurlijk fruitaroma. Daarnaast zijn er extra zoetstoffen toegevoegd zoals natrium sacharine (E954), natrium cyclamaat (E952). Acesulfaam-K (E950), zuurteregelaar, Ā citroenzuur (E330) en kaliumsorbaat (E202). Deze E-nummers zijn controversieel voor de gezondheid.

Prijs: ā‚¬1,25 per flesje

Ā Hieronder hebben we de voedingswaarden van alle zeven de producten voor je in een tabel gezet, zodat je de producten makkelijk kunt vergelijken.

Ā 

Bronnen:

 1. Coca Cola can no longer claim Vitaminewater health benefits settlement says. Wtop news. K Kristi. 2016.
 2. Wat eet Nederland. Vitaminen en mineralen > inname van vitamines en mineralen > Inname vitamine B6.
 3. Wat eet Nederland. Vitaminen en mineralen > inname van vitamines en mineralen > Inname calcium.
 4. Wat eet Nederland. Vitaminen en mineralen > inname van vitamines en mineralen > Inname magnesium.
 5. Wat eet Nederland. Vitaminen en mineralen > inname van vitamines en mineralen > Inname zink.
 6. Wat eet Nederland. Vitaminen en mineralen > inname van vitamines en mineralen > Inname vitamine D.
 7. Aanvullende verplichte vermeldingeno p specfieke levensmiddelenetiketten. 2019.
 8. Alkhatib A, Atcheson R. Yerba MatƩ (Ilex paraguariensis) Metabolic, Satiety, and Mood State Effects at Rest and during Prolonged Exercise.Nutrients. 2017 ag; 9(8): 882.
 9. Kiefer D, Pantuso T. Panax ginseng. Am Fam Physician. 2003 okt; 68(8): 1539-42
 10. Majhenič L, Škerget M, Knez Ž. Antioxidant and antimicrobial activity of guarana seed extracts. Elsevier 2007; 104(3): 1258-68.