Top 10 controversiële E-nummers in Supplementen
Wat doen e-nummers in supplementen en waarom zijn ze controversieel?
E-nummers hebben vaak een negatieve bijklank. In principe zijn ze op Europees niveau goedgekeurd en ze worden meestal maar in zeer kleine hoeveelheden toegevoegd. Dus niet schadelijk zou je denken. Toch bestaat hier al jaren veel discussie over en zijn een groot aantal van deze E-nummers controversieel. Hoe zit het eigenlijk precies met die E-nummers en in hoeverre zijn ze schadelijk? En welke worden vaak toegevoegd aan supplementen die je misschien wel elke dag inneemt? Wij benoemen de top 10 van meest gebruikte e-nummers in supplementen zodat jij kunt zien waar je op kan letten als je supplementen koopt!
Wat zijn E-nummers?
E-nummers zijn hulpstoffen die aan een voedingsmiddel worden toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren. Het kan hierbij gaan om kleurstoffen, conserveermiddelen of smaakversterkers en nog veel meer. Deze hulpstoffen zijn goedgekeurd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Pas als de hulpstoffen na onderzoek veilig worden bevonden krijgen ze een E-nummer en kunnen ze ‘veilig’ worden toegepast in onze voeding. Daarbij heeft de EU wel strenge regels vastgesteld voor het gebruik van E-nummers in voedsel. Dit is om te voorkomen dat je te veel E-nummers binnen krijgt. Zo mogen voedingsmiddelen maar een veilige maximale hoeveelheid van E-nummers bevatten. Bij het vaststellen van een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is rekening gehouden met een flinke marge. Verder is vastgelegd welke E-nummers in welke producten gebruikt mogen worden.
Categorieën van E-nummers
Er zijn een aantal categorieën van e-nummers. Aan het eerste cijfer kan je dus makkelijk zien met welk doel een bepaald e-nummer meestal wordt gebruikt:
E100-199: Kleurstoffen
E200-337: Conserveermiddelen/voedingszuren
E337-399: Antioxidanten
E400-499: Emulgatoren/Verdikkingsmiddelen
E500-599: Zuurteregelaar / Antiklontenmiddelen / Rijsmiddelen
E600-699 : Smaakversterkers
E900-1520: Hulpmiddelen / Zoetstoffen
Zijn E-nummers wel zo veilig?
De consumentenbond stelt dat het erg onwaarschijnlijk is dat je teveel van een E-nummer binnen krijgt. Toch blijft er veel discussie over de veiligheid van de supplementen. We geven een aantal argumenten die tegenstanders vaak geven:
- Het blijkt dat sommige E-nummers in andere Europese landen wel zijn verboden. Dus ondanks de Europese regelgeving zijn er landen die op basis van dezelfde wetenschappelijke onderzoeken toch een andere afweging maken over de veiligheid van een hulpstof.
- Soms is er in wetenschappelijke studies op dieren getest en blijken de onderzochte hulpstoffen niet veilig te zijn. Wanneer deze resultaten niet bij mensen kunnen worden bevestigd kan het zijn dat deze hulpstoffen goed door de Europese keuring komen.
- Hulpstoffen worden vaak alleen maar toegevoegd voor een betere verkoop en zijn dus niet nodig voor de kwaliteit van het product zelf. Dus gaat het om de houdbaarheid te verlengen of alleen maar om een mooiere glans of kleur. Zo wordt bijvoorbeeld de donkerbruine kleur bij cola gemaakt door het toevoegen van karamel (E150).
- Mensen eten tegenwoordig zoveel bewerkte en voorverpakte voeding dat er wel degelijk een risico is dat men ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheden van hulpstoffen binnenkrijgt. Dat betekent dat het in die hogere hoeveelheden helemaal niet meer veilig hoeft te zijn. Zo is Aspartaam (E951) in heel veel producten te vinden. Dit maakt de kans op een te hoge inname heel groot. Aspartaam is mogelijk een kankerverwekkende stof en dat maakt het nog verontrustender.
- Soms geven combinaties van hulpstoffen ongewenste effecten en deze zijn over het algemeen nog nauwelijks onderzocht. Zo kan vitamine C (E300) met het antioxidant Butylhydroxyanisol(E320) extra vrije radicalen opleveren. Deze zijn ongunstig voor de cellen in je lichaam. Het gebruik van Butylhydroxyanisol is daarom door de EU beperkt.
- Er zijn signalen dat bepaalde e-nummer allergische reacties uitlokken. Er zijn mensen met een voedselovergevoeligheid voor sulfiet. De E-nummers die dit bevatten kunnen een reactie geven. De reacties kunnen mild tot heftig zijn en het gaat dan om hartkloppingen, huiduitslag en vochtophoping.
Begrijpelijk dus dat mensen vraagtekens zetten bij het, deels onnodige, gebruik van al die e-nummers in voeding, maar ook in supplementen. Jazeker, ook supplementen zitten boordevol e-nummers. Je denkt wellicht, dat zijn toch maar kleine hoeveelheden. Dat is zeker waar, maar bedenk dat je deze supplementen elke dag inneemt bovenop je normale voeding. Het gaat er niet alleen om dat de maximale hoeveelheden die een mens kan verdragen vermeden worden. Het gaat vooral ook om de effecten van jarenlange inname van kleine hoeveelheden die nog nauwelijks zijn onderzocht.
Hoe lees je E-nummers op een etiket?
Op het moment dat een E-nummer is toegevoegd aan een voedingsmiddel of voedingssupplement is wettelijk vastgesteld dat dit moet worden vermeld op het etiket. In het beste geval wordt alle informatie gegeven. De categorie, het E-nummer en de naam van de stof. Deze stoffen hebben vaak meerdere namen; de chemische naam maar daarnaast zijn er ook vaak nog populaire namen die breder bekend zijn bij het publiek. Een goed voorbeeld is vitamine C (E300) zelf: de chemische naam is ascorbinezuur of een variant natriumascorbaat.
Slimme marketing
Producenten zijn echter niet verplicht om het E-nummer én de naam van de hulpstof te vermelden. Dus daar maken ze slim gebruik van. Al naar gelang de populariteit van een stofnaam bij het brede publiek, kiezen de producenten wat er op het etiket wordt vermeld. Zoals we al in deze blog hebben aangegeven hebben E-nummers in het algemeen al een negatief imago en daarom worden steeds vaker alleen ‘geruststellende’ populaire namen vermeld. Hierdoor lijkt het alsof er minder of geen (controversiële) E-nummers in zitten. Het is een inmiddels trend om zo min mogelijk E-nummers te vermelden op product-etiketten. Dit wordt ook wel ‘Clean Labelling’ genoemd.
In plaats van E330 zet een fabrikant dan ‘citroenzuur’ op het etiket. Vaak gebruiken fabrikanten alternatieven voor E-nummers, zoals groente-extracten of gefermenteerde suikers. Deze ingrediënten hebben dezelfde functie in het levensmiddel als het E-nummer. Fabrikanten stoppen bijvoorbeeld selderijextract of bietenextract met hoge nitraatgehaltes in vleesbereidingen. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid. Nitraat en nitriet mogen op zichzelf niet aan vleesbereidingen worden toegevoegd. Op deze manier wordt er een andere weg gevonden voor het toevoegen van bepaalde stoffen.
Controversiële E-nummers in supplementen
Maar laat je niet ongerust maken. VitamineKiezer heeft de oplossing! Wij zorgen ervoor dat jij makkelijk supplementen kunt vinden die geen controversiële hulpstoffen bevatten.
Wij hebben namelijk alle supplementen die wij beoordelen ook gecheckt op controversiële hulpstoffen. Daarvoor hebben we ons gebaseerd op de objectieve beoordeling van zoals gepubliceerd in de gids van Corinne Gouget ‘Wat zit er in uw eten‘.
Top 10 controversiële hulpstoffen in Multivitaminen en Mineralen
Uit onze database blijkt dat de volgende controversiële E-nummers veelvuldig worden toegevoegd aan multivitaminen en mineralen supplementen. We hebben een top 10 opgesteld van meest voorkomende controversiële hulpstoffen in Multivitaminen. De E-nummers zijn aangegeven in rood of oranje. Net als bij het stoplicht, betekent rood: deze E-nummers liever vermijden en oranje: oppassen, niet te vaak of te veel nemen. Daarnaast hebben we de verschillende namen aangegeven die je op de etiketten kan terugvinden. Dus nu weet je waar je op het etiket moet letten bij het kopen van supplementen!
Maar wil je helemaal op safe gaan, lees dan verder welke supplementen helemaal geen E-nummers bevatten:
Wil je tips ontvangen of op de hoogte blijven van nieuwe producten en ontwikkelingen bij VitamineKiezer?
Volg ons dan op:
Sta je achter onze missie om de wereld van supplementen transparanter te maken? Geef ons dan je steun met je review!