Scheurbuik door streptokokken infectie?

Bij levensbedreigende ziekten (IC & sepsis patiënten) komen klassieke symptomen van scheurbuik voor zoals psychische klachten. Extra vitamine C helpt daarbij!

scheurbuik door sepsis, streptokokken infectie?

Toen wij dit jaar na een heerlijk lange zomervakantie op het Franse platteland naar huis reden, kreeg mijn partner binnen enkele uren hele hoge koorts. Hij bleek een fikse streptokokken infectie te hebben met een zogenaamde sepsis of bloedvergiftiging tot gevolg. Hij heeft meer dan 2 weken in het ziekenhuis aan een antibiotica infuus gelegen. Daarna thuis nog eens 4 weken antibiotica en daarna kon hij eindelijk gaan herstellen! Zo’n ziekenhuisopname gaat je niet in de koude kleren zitten. Zeker niet als je ouder bent dan 60 jaar. Hij was alleen al tijdens zijn infectie meer dan 5 kilo afgevallen. Het is bovendien traumatisch. Hij verloor niet alleen veel spieren door het lange liggen maar was vooral heel erg moe, somber en depressief. Ik zag daarnaast ook gebrek aan concentratie en vergeetachtigheid. Gelukkig blijkt hij niet de enige te zijn, zo las ik deze week in een helder overzichtsartikel van Gert Schuitemaker*. Daar kunnen we iets mee!

Psychische klachten van ‘Intensive Care’ patiënten

Het blijkt namelijk dat er zich tijdens of na een verblijf op de intensive care (IC) vaak ernstige psychische stoornissen voordoen. Deze zijn te vergelijken met een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Van de 25.000 patiënten in Nederland die langer dan twee dagen op de IC verblijven, ontwikkelt één op de vijf patiënten ernstige psychische klachten zoals angsten, depressieve gevoelens, cognitieve problemen, een delirium of verwardheid. Deze klachten treden op naast de normale symptomen zoals moeheid, (spier)pijn, neuropathie en kortademigheid.  Ook gewone dagelijkse activiteiten vallen de patiënten na thuiskomst zwaar. Twee jaar na ontslag treedt vaak zelfs verergering op! En dan wordt de relatie met de, inmiddels lang geleden, IC-opname niet meer gelegd.

Ook van sepsis patiënten lijken de psychische gevolgen van een IC-verblijf sterk op PTSS. Patiënten hebben dan last van een verminderde geheugenfunctie, nachtmerries, angstaanvallen en depressie. Depressie is één van de vroege symptomen van scheurbuik. Het lijkt er op dat bij levensbedreigende ziekten zoals sepsis zeer veel klassieke symptomen van scheurbuik voorkomen.  Deze klachten waren er niet alleen tijdens de intensive care opname maar ook in de periode erna.

 

Vitamine C

Het is algemeen bekend dat ernstig vitamine C tekort scheurbuik tot gevolg heeft. Mensen kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en daarom moeten we veel groente en fruit eten eventueel aangevuld met een vitamine C supplement. We zijn daarin een uitzondering vergeleken bij andere zoogdieren. Zo kunnen geiten wel vitamine C maken. Ze maken per dag zo’n 13 gram en wanneer ze onder stress staan verdubbelt dit zelfs. Vitamine C-concentraties in verschillende organen variëren aanzienlijk. In onze hersenen en bijnieren komen relatief hoge concentraties vitamine C voor. Vitamine C wordt dan ook wel een stress-vitamine genoemd. In de hersenen is het niet alleen een belangrijke antioxidant en ontstekingsremmer maar de vitamine C is daar ook betrokken bij de synthese van vele neurotransmitters en hormonen zoals noradrenaline, dopamine, cortisol en vasopressine. Allemaal stofjes die betrokken zijn bij ons psychologisch en neurologisch evenwicht. Onderzoekers beschouwen vitamine C daarom als veelbelovend bij de behandeling van neuro-psychiatrische aandoeningen.

 

Vitamine C tekorten bij IC en sepsis patiënten

Vooral interessant was, dat de meeste patiënten na acute opname of bij levensbedreigende ziekten veel lagere bloedwaarden voor vitamine C bleken te hebben dan doorsnee mensen. Terwijl behoefte aan vitamine C juist stijgt bij operaties, trauma’s, brandwonden of ernstige infectie ziekten. Vitamine C helpt namelijk om de oxidatieve stress die hierbij ontstaat te bestrijden.

Dr. John Hoffer*** gaf dit voorjaar in Canada een lezing over vitamine C tekorten in het ziekenhuis en stelde vast dat 60% van de patiënten die acuut waren opgenomen, inclusief de intensive care (IC) patiënten, een te lage vitamine C-bloedspiegel hadden (lager dan 28,4 mmol/l). Hij denkt dat dit enerzijds komt doordat men in het algemeen te weinig vitamine C binnenkrijgt. Daarnaast speelt zeker ook een rol dat de ziekte van de patiënten er juist voor zorgt dat de vitamine C versneld uit het lichaam wordt afgevoerd. Zo zag hij onder meer een hogere opname van de vitamine naar de weefsels toe en her-distributie van vitamine C naar de witte bloedcellen.

 

Vitamine C helpt na IC opname

Bij een experiment van Hoffer met toediening van vitamine C (tweemaal daags 500 mg, gedurende een week tot tien dagen) werden zijn ex-IC patiënten minder somber, minder onrustig en minder gespannen. Hij heeft dit gemeten met een officiële ‘stemming-en-geluk-index’. Dit experiment toont het effect aan van vitamine C op de psychische gesteldheid bij o.a. IC patiënten. Uit ander onderzoek van dr. Paul Marik** bleek dat als hij naast de normale behandeling ook intraveneus vitamine C toediende samen met vitamine B1, de overlevingskans van patiënten met sepsis en septische shock op de IC maar liefst vijfmaal groter werd!

Marik zag bij de meeste IC-patiënten na ontslag uit het ziekenhuis, naast de veel voorkomende lichamelijke klachten zoals ernstig spierfunctie verlies ofwel ‘critical illness myopathy’ (CIM), ook cognitieve en neuro-psychiatrische klachten. Echter, na toediening met vitamine C via een infuus, bleek geen enkele patiënt meer een behandeling nodig te hebben voor wel zo ongeveer de meest ernstige psychische stoornis: het delirium.

 

Extra vitamine C bij en na sepsis helpt ook!

De meeste onderzoeken spitsen zich toe op IC patiënten. Marik vond echter dat de symptomen van ernstige sepsis patiënten vaak zelfs erger waren dan die van IC patiënten zonder sepsis. Volgens hem kan de toediening van vitamine C tijdens de acute toestand van de sepsis patiënt dus zeer waarschijnlijk neuro-psychiatrische complicaties op de langere termijn voorkomen. Bovendien bevorderde de vitamine C behandeling de mobiliteit van de patiënt. Men had waarschijnlijk minder last van spierfunctie verlies. Alle onderzoekers in dit werkveld zijn zeer positief over het feit dat vitamine C volledig veilig is, geen bijwerkingen heeft en goedkoop is!

 

Wat heeft mijn man hieraan?

Er zijn bij mijn man veel bloedwaarden gemeten tijdens zijn ziekte maar helaas geen vitamine C. We weten dus niet of een vitamine C tekort heeft bijgedragen aan zijn klachten. Hij is niet op de IC opgenomen en hij heeft officieel geen CIM maar hij heeft wel nog steeds veel last van spierkracht verlies en psychische klachten. Scheurbuik is wellicht een veel te zware term, maar het is wel aannemelijk dat hij verlaagde vitamine C waarden had. Waarschijnlijk had hij vanwege zijn zware infectie juist extra veel vitamine C nodig. Wij zijn vanochtend, met dank aan het artikel van Gert Schuitemaker, natuurlijk direct gestart met wat extra vitamine C naast de dagelijks multi****. Twee keer 500 mg, verdeeld over de dag met toegevoegde bioflavonoïden zoals hesperidine en rutine voor een betere opname. We hebben er veel vertrouwen in dat het extra vitamine C supplement hem nét dat een extra zetje de gezonde richting in duwt.

 

Referenties:

*Gert E. Schuitemaker, overzichtsartikel: Vitamine C op Intensive Care, Psychische stoornissen tijdens en na IC-verblijf, www.ortho.nl ORTHO 4-2017

**Dr. Paul Marik, intensivist (IC- arts), internist, voedingswetenschapper en hoogleraar aan de Eastern Virginia Medical School (EVMS).

*** Dr. John Hoffner: hoogleraar aan Mcgill University in Montreal en als internist verbonden aan de Jewish General Hospital.

****Multi: Multi vitaminen en mineralen supplement: ga voor het kiezen een goede kwaliteit multi naar de onafhankelijke product vergelijker van VitamineKiezer.