Wat is het beste moment om voedingssupplementen te nemen?

voor, tijdens of na de maaltijd? Verspreid over de dag of toch liever ’s ochtends of ’s avonds?

Voor, tijdens of na de maaltijd?

De naam zegt het eigenlijk al ‘voedingssupplementen’. Het algemene advies voor Multivitaminen preparaten luidt dan ook om supplementen tijdens of direct na de maaltijd te nemen. Zo worden deze stoffen zoveel mogelijk in de normale voedingsbrij meegenomen in hun reis door je maag en worden vervolgens verteerd in de darmen. Vanuit je darmen worden de voedingsstoffen opgenomen in het bloed. Je bloed brengt deze stoffen naar de cellen waar ze hun nuttige bijdragen hebben aan jouw algehele gezondheid.

Slik liever geen supplementen op de lege maag, tenzij dit specifiek staat vermeld op het etiket. Magnesium bijvoorbeeld kan een behoorlijk laxerende werking hebben (met name magnesiumoxide), al helemaal als het je op een lege maag inneemt.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen voor hele specifieke werkzame stoffen of combinaties maar in het algemeen is innemen bij de maaltijd toch het beste advies.

Goede combinaties die elkaar versterken

Veel vitamines en mineralen worden gedurende het verteringsproces en daarna nog één of meerdere keren omgezet naar andere meer actieve vormen. Daarvoor gaan ze vaak verbindingen aan met andere moleculen. Het is dan wel zo handig als zulke andere moleculen dan ook ter plaatse beschikbaar zijn. Dit is het makkelijkst te bereiken als je je Multi samen met de maaltijd nuttigt.

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de bioflavonoïden uit groenten en fruit die de opname van vitamine C versterken. Hetzelfde geldt voor ijzer dat de opname van vitamine C versterkt. En vet-oplosbare vitaminen (de vitaminen A, D, E en K) werken beter als deze samen worden genomen bij een maaltijd die vetzuren bevat.

Liever ’s ochtends of ’s avonds?

Mijn voorkeur gaat uit naar het nemen van de dagelijkse Multi Vitamine en Mineralen supplement bij het ontbijt.  Veel vitaminen spelen direct een rol in je energie huishouding. De B-vitaminen (vitamine B1, B3, B5, B6, B12) helpen om overdag energie uit voeding vrij te maken om optimaal te functioneren. Calcium, Kalium en Magnesium spelen een rol bij het behouden van sterke spieren en Koper ondersteunt zuurstoftransport in het lichaam. Chroom  draagt bij tot de instandhouding van normale bloedsuikergehalten en Calcium zorgt mede voor een normale verwerking van spijsverteringsenzymen. Anti-oxidanten zoals koper, mangaan, vitamine B2 en vitamine C helpen het natuurlijke afweersysteem van de lichaamscellen te beschermen. Vitamine B1 en B12  zijn goede stoffen voor je geheugen. Vitamine B3 en Magnesium stimuleren betere leerprestaties. Kalium en Magnesium spelen onder andere een rol in de prikkeloverdracht  van de zenuwcellen. Kalium is ook van belang bij het handhaven van een normale bloeddruk. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Al met al veel redenen dat je veel van deze stoffen overdag goed kunt gebruiken.

en ’s Nachts dan?

’s Nachts heeft het lichaam weer meer behoefte aan stoffen die bijdragen aan herstel van huid en spieren. Schade die overdag door ons leefmilieu is aangericht moet worden hersteld en er moeten nieuwe cellen worden opgebouwd. Verder helpen stoffen die het lichaam ontspannen en tot rust brengt. Wederom zijn veel mineralen nodig en vooral vetoplosbare vitaminen. Ook wat extra Magnesium ’s avonds voor ontspanning werkt bij mij uitstekend.

Meerdere doses verspreid over de dag

Er zijn veel Multi’s op de markt met meerdere tabletten per dagdosis. In dat geval adviseer ik om deze niet in één keer maar juist verspreid over de dag te nemen. Neem bijvoorbeeld één tablet bij het ontbijt en de tweede bij het avondeten.

Als je in plaats van een MultiVitamine en Mineralen aparte Vitamine preparaten neemt is het een goede vuistregel om de water-oplosbare vitamines (B-Vitamines en vitamine C) verspreid over de dag te nemen. Als je teveel in één keer neemt plas je deze makkelijker weer uit. Voor de vet-oplosbare vitaminen (vitamine A, D, E en K)  is dit minder van belang omdat deze meestal goed worden opgeslagen in je lichaamsvet en dus langer beschikbaar blijven voor je lichaam. Deze kun je dus makkelijk één keer per dag slikken of zelfs om de dag. Vitamine D zou je zelfs in een hogere dosis eens per week kunnen nemen.

Wanneer is dus het beste moment om voedingssupplementen te nemen?

Neem ze bij voorkeur bij de maaltijd in de ochtend en als je meerdere tabletten per dag neemt, neem ze dan verspreid over de dag.

En als je duizelt door alle stoffen met zoveel verschillende functies? Ik heb me voorgenomen de komende tijd de Vitaminen en Mineralen apart onder de loep te nemen,  zodat je daar sneller gewenste informatie kunt raadplegen. Maar wil je nu al wat meer algemene informatie over alle vitaminen en mineralen kan je ook terecht bij de website van NPN: het supplementen ABC. succes ermee!