Vitaminen en mineralen beter dan mondkapjes tegen het Coronavirus?

Wat je zelf kan doen om je te wapenen tegen het Coronavirus COVID-19; Neem extra vitamine C, Vitamine D, Zink, Selenium en Omega-3 vetzuren.

Wereldwijd zijn al zo’n 81.000 mensen besmet met het Coronavirus. Nu grijpt het virus ook in Italië, Iran en Zuid-Korea razendsnel om zich heen. De kans bestaat dat het ook Nederland zal bereiken. Maar wat kun je zelf doen om de kans te verkleinen dat je wordt besmet?


Wat kan je doen tegen het coronavirus?

Om infecties en virussen tegen te gaan, zoals het nieuwe Coronavirus COVID-19, is het belangrijk dat je een goede weerstand hebt. Een goede weerstand helpt je namelijk voorkomen dat je ziek wordt. Een hoge weerstand krijg je onder andere door voldoende vitamines, mineralen en visvetzuren binnen te krijgen.

 

Vitamine C voor een goede weerstand

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij een goede weerstand. Er wordt door de gezondheidsraad geadviseerd om dagelijks 75 mg vitamine C binnen te krijgen. In speciale situaties, zoals bij een griepepidemie, wordt tijdelijk een veel hogere dosis aangeraden. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat vitamine C de heftigheid van griep iets kan verlagen en de duur één tot enkele dagen kan verkorten. Het is niet bewezen dat vitamine C ook helpt bij het indammen van het coronavirus maar het is wel aannemelijk. Dus wil je de kans verkleinen om besmet te worden of de klachten verminderen? Neem dan 1 gram (dit is 1000 mg) vitamine C per dag. Vitamine C ofwel ascorbinezuur is heel zuur. Sommige mensen krijgen bij hoge doseringen boven de 250 of 500 mg last van hun maag. Dit kan verder geen kwaad, maar we adviseren daarom wel om je inname te verdelen over de dag en liever niet meer dan 250 tot maximaal 500 mg per keer te nemen. Neem de vitamine C ook altijd in bij de maaltijd. Je ziet vanzelf aan dunne ontlasting als je teveel hebt genomen! En al zijn er mensen die zweren bij 1 gram vitamine C elke dag, wij adviseren deze hoge doseringen alleen gedurende de periode dat griepepidemie in je omgeving op de loer ligt. Wellicht denk je dat je al voldoende vitamine C binnenkrijgt met 2 stuks fruit per dag. Dat is normaal gesproken misschien wel het geval maar als je goed voorbereid wil zijn op het Corona virus gaat het je met je voeding alleen niet lukken. Een sinaasappel heeft bevat bijvoorbeeld 66 mg vitamine C.

 

Welke Vitamine C supplementen moet ik nemen?

De meeste multivitaminen en mineralen supplementen bevatten te weinig vitamine C. Dat komt gewoon omdat de pillen of capsules anders veel te groot zouden worden. Veel meer dan 150 mg past er gewoonweg niet in. Je kan in onze multivitaminen en mineralen vergelijker wel producten vinden met hoge doseringen voor een Multi van 150 mg tot maximaal 200 mg vitamine C. Alle beetjes helpen! Dat is samen met een normaal voedingspatroon ook meer dan voldoende.  Als je de voorkeur geeft aan een apart vitamine C supplement als voorbereiding op een Corona uitbraak naast je dagelijkse Multivitamine & mineralen supplement, neem dan bijvoorbeeld pillen van 250 mg en neem die meerdere keren per dag in. Ook zijn er producten te koop die pure vitamine C poeder bevatten. Dit kan je over de kwark heen roeren en door je toetje. Neem bij voorkeur een Natrium of Kalium ascorbaat vorm, of als je maag echt niet tegen de zuur kan, neem dan een ester-C vorm. Deze is echter wel veel duurder.

 

De antivirale werking van zink

Uit onderzoek is gebleken dat zink de symptomen verbetert en de duur van infecties van de luchtwegen verkort. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 7 mg voor vrouwen en 9 mg voor mannen. VitamineKiezer hanteert als bovengrens voor de dosering Zink in multivitaminen 15 mg. Maar bij een uitbraak van het Coronavirus mag je tijdelijk, dat wil zeggen enkele weken tot enkele maanden, nog wel hogere doseringen nemen. Wij adviseren maximaal 30 mg per dag om te voorkomen dat je een té hoge dosis binnenkrijgt.
Orthomoleculaire therapeuten gaan bij specifieke klachten wel tot 40 mg of nog hoger. Bij doseringen hoger dan 50 mg/dag wordt geadviseerd om tevens een koper supplement te nemen (op een ander tijdstip) om het risico op een koper tekort te voorkomen. Neem dus zulke hoge doseringen nooit zonder consultering van je arts of therapeut.

 

Vitamine D voor een goed immuunsysteem

Daarnaast is vitamine D nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Vitamine D zit in vette vis, halvarine en margarine, maar het grootste deel van vitamine D wordt door ons lichaam aangemaakt door invloed van zonlicht. Vitamine D komt in supplementen voor in de vorm van vitamine D2 en D3. Beide vormen zijn actief, maar vitamine D3 heeft een iets sterkere werking. Uiteindelijk blijft vitamine D uit de zon blijft de beste keuze. In deze periode van het jaar is het echter bijna onmogelijk om voldoende vitamine D aan te maken via de zon. Zelfs als er een zonnetje is, is de straling hiervan te zwak om voldoende vitamine D om te zetten en op te nemen. Dus de voorraad vitamine D die we vorige zomer hebben opgenomen in onze lever en andere vetweefsels begint juist nu aan het einde van de winter op te raken. Daarom heeft het merendeel van de Nederlanders in deze tijd van het jaar behoefte aan extra vitamine D.  Het advies van het voedingscentrum is om dagelijks 10 microgram vitamine D te suppleren. Kinderen, ouderen, mensen met een getinte huid hebben extra suppletie nodig, tot 20 microgram per dag. Orthomoleculaire adviezen gaan eerder richting 25 tot 50 microgram. Zeker als wapen in de strijd tegen het Coronavirus kan het geen kwaad om tijdelijk deze hogere dosering te nemen.

 

Geen Coronabesmetting met voldoende selenium?

Uit een artikel uit 2014 dat is geschreven door een onderzoeker van de Harvard universiteit, bleek dat selenium een effectief wapen kan zijn tegen besmetting en verspreiding van ebola en andere virale infecties. Dus waarschijnlijk helpt het ook tegen het Coronavirus.

 

Hoeveel selenium tegen coronavirus?

In een normale Multi is 70 microgram meer dan voldoende. Maar als therapeutische dosis, bijvoorbeeld als preventie tegen Corona, zou je tijdelijk wat meer kunnen nemen. Bijvoorbeeld rond de 100 microgram per dag. Iets meer mag ook nog wel maar eigenlijk levert een nog hogere dosis geen extra bescherming. Blijf zeker ruim onder de 200 microgram, om geen negatieve gezondheidseffecten te krijgen! Het is aan te raden om bij deze hogere doseringen als preventie tegen het COVID-19 virus, de vitamine C en selenium los van elkaar te nemen omdat het zure vitamine C de werking van selenium kan tegengaan. Neem vitamine C bijvoorbeeld bij de maaltijd en neem selenium tussendoor.

 

Multivitamine & mineralen met een voldoende vitamine D, Zink en Selenium

We hebben voor je gekeken welke Multivitaminen en mineralen producten een voldoende hoge dosering vitamine C, vitamine D, selenium en Zink bevatten, die jou een beetje bescherming kunnen geven tegen allerlei griepvirussen de komende tijd. We hebben geselecteerd op producten die minimaal 150 mg vitamine C, 25 microgram vitamine D, 100 mcg selenium en minimaal 15 milligram Zink bevatten. Hieronder hebben we de producten voor je neergezet die daaraan voldoen en waar wij dus achter kunnen staan. (Je kan dit overigens ook zelf checken op deze website met behulp van de Filters VitamineKiezer en gebruikmakend van de vergelijker.)

Top 4 advies Multi's ter preventie Corona virus

Kijk in de vergelijker om de producten in de vergelijker te zien: 105 one daily, 106 multi zwangerschap, multi dag & nacht mama en multivitamine.

 

Een goede weerstand door visvetzuren

Griep is een virale ontsteking. Omega-3 heeft een ontstekingsremmende werking, waardoor het de kans dat je ziek wordt, verkleint. Daarnaast verlaagt omega-3 de kans op hart- en vaatziekten, is het goed voor de cognitieve functie en voor de immuunfunctie. Dit is zeker belangrijk bij het bestrijden van een virus infectie.

Visvetzuren EPA en DHA hebben dus een antivirale en ontstekingsremmende werking. Eet wekelijks 2-3 keer per week (vette) vis om voldoende visvetzuren binnen te krijgen. Lust je geen vis of lukt het niet om wekelijks voldoende vis te eten? Suppleer dan dagelijks 450 mg van de visvetzuren EPA en DHA. Let bij het kiezen van een supplement wel op de veiligheid en dosis. VitamineKiezer heeft dit al voor je gedaan. Kijk in de omega-3 vergelijker of jouw product van goede kwaliteit is.

 

Conclusie

De producten in de tabel hierboven bevatten voldoende zink, vitamine D en selenium. Ze bevatten wel te weinig vitamine C, omdat de pillen of capsules anders te groot zouden worden. Daarom raden we je aan om naast de multi, vitamine C te suppleren. Suppleer daarnaast ook dagelijks 450 mg EPA + DHA.

 

Wil je tips ontvangen of op de hoogte blijven van nieuwe producten en ontwikkelingen bij VitamineKiezer?

Volg ons dan op:

Titel: LinkedIn - Beschrijving: image of LinkedIn icon    Titel: Twitter - Beschrijving: image of Twitter icon    Titel: google+ - Beschrijving: image of google+ icon        Titel: Facebook - Beschrijving: image of Facebook icon

Sta je achter onze missie om de wereld van supplementen transparanter te maken? Geef ons dan je steun met je review!

Bronnen:

1. Duda MK, et all. Fish oil, but not flaxseed oil, decreases inflammation and prevents pressure overload-induced cardiac dysfunction. Cardiovascular Research. 1-2-2008; 81 (2) 3190327.
2. Anderson, R. Ascorbic acid and immune functions: Mechanism of immunostimulation, in Vitamin C (Ascorbic Acid). J. N. Counsell and D. H. Hornig, eds.), pp. 249–272, Applied Science, London.
3. Wintergerst ES, Maggini S, Hornig, DH. Immune-Enhancing Role of Vitamin C and Zinc and Effect on Clinical Conditions. Ann Nutr Metab. 2006;50:85–94.
4. Wall R, Ross RP, Fitzgerald GF, Stanton C. Fatty acids from fish: the anti-inflammatory potential of long-chain omega-3 fatty acids.
Nutrition Reviews. May 2010;5 (1): 280-89
5. Baeke F, Takiishi T, Korf H, Gysemans C, Mathieu C. Vitamin D: modulator of the immune system. COPHAR. Augustus 2010;10 (4): 482-96.
6. Prasad AS. Zinc is an antioxidant and anti-inflammatory agent: its role in human health. Front Nutr. 2014; 1: 14.
7. Rayman MP. Selenium and human Health. The lancet. 6-3-2012; 379 (9822): 1256 – 68.

8. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Inname selenium. [datum onbekend].
https://www.wateetnederland.nl/resultaten/vitamines-en-mineralen/inname/selenium

9. Lipinski B. Can Selenite be an Ultimate Inhibitor of Ebola and Other Viral Infections? BJMMR. 2015; 6 (3): 319-24.