Vermoeid, bleek, snel buiten adem of rusteloze benen?

Misschien heb je wel ijzertekort zoals veel vegetariërs, veganisten maar ook vrouwen!

IJzer blog

Last van vermoeidheid, een bleke huid en ben je snel buiten adem of heb je last van rusteloze benen? Dan zou je een ijzertekort ofwel bloedarmoede kunnen hebben. Deze klachten treden vaak pas op wanneer je al bloedarmoede hebt. Het kan dus geen kwaad om dit even te laten checken bij je arts.

Deze klachten kunnen ontstaan door een gebrek aan zuurstof in je weefsels. Zuurstof wordt via je bloed vervoerd naar je weefsels door een stof die hemoglobine heet. Om zuurstof aan hemoglobine te kunnen binden is voldoende ijzer nodig.

Aandachtspunt voor vegetariërs en veganisten

Speciaal voor vegetariërs en veganisten kan het een uitdaging zijn om voldoende ijzer binnen te krijgen uit de voeding. Er bestaan namelijk twee verschillende soorten ijzer: non-heemijzer uit plantaardige bronnen en heemijzer uit dierlijke bronnen. Heemijzer wordt beter opgenomen. Maar gelukkig zijn er ook stoffen die ervoor zorgen dat non-heemijzer iets beter opgenomen wordt zoals bijvoorbeeld vitamine C, inositol of polyfenolen. Cafeïne daarentegen vermindert de opname van non-heemijzer.

Voldoende ijzer is dus belangrijk. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor mannen is 11 milligram per dag en voor vrouwen is dit 16 milligram. Vrouwen hebben meer ijzer nodig omdat ze maandelijks veel ijzer verliezen tijdens de menstruatie. Dit moet elke maand weer opnieuw worden aangevuld. Uit de Voedselconsumptie peiling die is gepubliceerd in 2018 (VCP) blijkt dat Nederlanders gemiddeld 10 mg per dag aan ijzer uit de voeding binnen krijgen. Hierbij is het ijzer uit supplementen niet meegeteld. Dat is te laag. Door aanvulling met supplementen blijken mannen in Nederland aan voldoende ijzer inname te komen maar voor vrouwen is het vooralsnog te weinig. Kies bij een supplement voor de ijzervorm: ijzerbisglycinaat.  Deze vorm heeft de voorkeur, aangezien deze stof het best wordt opgenomen in je lichaam. Check daarnaast wat de hoeveelheid van het ijzer is. Bijvoorbeeld meer dan 5 mg per dag, om het ijzer aan te vullen. Als we kijken naar de VCP, zou 5 mg een goede basis zijn om de ijzer voorraden in het lichaam aan te vullen.

Daarom kan een goed multivitamine en mineralen supplement dat ijzer bevat en daarnaast ook vitamine C, polyfenolen en inositol een belangrijke aanvulling zijn op je dagelijkse dieet. Check op VitamineKiezer.nl welke multi’s deze stoffen bevatten in de juiste vorm (ijzerbisglycinaat) en hoeveelheid (bijvoorbeeld mer dan 5 milligram). Lees hieronder hoe je op de website kan filteren in de vergelijker om zo een keus te maken voor een supplement dat bij je past.

Hulp bij het zoeken van de juiste producten via VitamineKiezer.nl:

 • Klik het keuzemenu op ‘multivitaminen & mineralen’. Je komt nu op de pagina met multi vitaminen en mineralenproducten.
 • Aan de linkerkant zie je een kolom met filtermogelijkheden. Hier kan je op persoonlijke voorkeuren filteren. Zet binnen de groep ingrediënten een vinkje aan bij ‘met ijzer’.
 • Zet vervolgens ook vinkjes aan bij ‘met inositol’, ‘met superfoods’ en ‘met vitamine C’.
 • Vergeet niet je keuzes op te slaan door onderaan te klikken op de knop: ‘filteren’. Nu worden in het productoverzicht alleen de producten getoond die voldoen aan je selectie.

Je kan nu twee dingen doen:

 1. Weet je al welk product je nodig hebt? Bijvoorbeeld een product met een hoge Viki-score? Klik dan op de productafbeelding en vervolgens op de knop ‘bestellen bij leverancier’.
 2. Maar je kan ook verder onderzoeken welke producten de best werkzame vorm van ijzer hebben en de goede dosering en of ze de juiste polyfenolen bevatten. Volg dan onderstaande stappen:
 • Klik op het blauwe plusje rechts onderin bij het product. Het rondje wordt nu groen met een vinkje en het product is nu opgenomen in de vergelijker. Herhaal dit voor alle producten die je in detail wil vergelijken.
 • Klik nu op de blauwe balk met ‘in vergelijker’ onderin je scherm. Je krijgt nu alle geselecteerde producten naast elkaar.
 • Scrol naar beneden en klik op de pijltjes om ingrediënten informatie uit te klappen.
 • Klik in dit geval voor ijzer op ‘mineralen’ en zoek een product met ijzerbisglycinaat.
 • Klik vervolgens op ‘Superfoods plantaardig’ en check dat er polyfenolen in het product zitten zoals druivenpitten, bosbessen, resveratrol, groene thee extract, fruitcomplex, granaatappel, arionabes, broccoli extract of kurkuma (geelwortel).
 • Tenslotte kan je nog checken op de hoeveelheden vitamine C (bij de vitaminen) en inositol (bij de ‘vitamine achtige stof’).
 • Je kan nu het product van je voorkeur bestellen door te klikken op ‘bestel bij leverancier’.

Mocht je het nu toch nog niet helemaal begrijpen. Geen zorgen! Je kan ook de instructie video bekijken. Het gaat in het voorbeeld alleen niet over ijzer, maar het principe is natuurlijk altijd hetzelfde. Ga voor de instructie video naar de pagina van de vitaminen en mineralen en klik links op de rode balk ‘instructie video’.