Supplementen uit China risico besmetting coronavirus?

Kan je besmet worden met het coronavirus door het gebruik van supplementen uit China? 

Wereldwijd zijn al bijna 70.000 mensen besmet met het coronavirus en het dodental is gestegen naar bijna 1800. De kans dat het virus Nederland zal bereiken is realistisch. Maar bestaat ook de kans dat je besmet wordt met het coronavirus door het gebruiken van supplementen uit China?

Kunnen supplementen uit China het coronavirus bevatten?

Er komen heel veel producten uit China, ook voedingssupplementen. Deze supplementen worden direct uit China geïmporteerd of alleen de grondstoffen komen uit China. Deze grondstoffen zijn de ingrediënten ofwel werkzame stoffen voor de supplementen die in in Europa worden gefabriceerd. Producenten zijn namelijk niet wettelijk verplicht om het land van herkomst van de ingrediënten aan te geven op de verpakking. Consumenten zien dan ook niet waar de ingrediënten vandaan komen.

Welke supplementen / ingrediënten komen uit China?

Veel van de bulk ingrediënten voor onze supplementen worden in China in grote chemische fabrieken geproduceerd. Het gaat hierbij meestal om de chemische varianten. In andere woorden, het zijn vaak (maar niet altijd) de goedkopere en minder effectieve werkzame stoffen die in China geproduceerd worden en hier in Europa wordne verwerkt.

Besmetting van het coronavirus door het gebruik van voedingssupplementen?

Momenteel is er geen bewijs dat het coronavirus zich kan verspreiden via supplementen of de grondstoffen daarvoor. Ook eerdere varianten van ernstige virussen konden niet goed overleven buiten het lichaam van mensen of dieren. Ze hebben een gastheer nodig om te overleven. Het is dus aannemelijk dat dit niet anders is bij de corona variant ‘2019-nCoV’. Bovendien duurt het vaak dagen of weken voordat deze bulk grondstoffen of de verpakte producten uit China verscheept zijn en in Europa zijn aangekomen. Hierdoor is de kans op overleving van het virus nóg veel kleiner. Kortom, al bestaat er nog veel onduidelijkheid over de nieuwe variant van het coronavirus, er is op dit moment dus géén reden om je zorgen te maken dat je een virus-infectie kan krijgen van een voedingssupplement.

Maar als je toch zeker wil weten dat ingrediënten van jouw supplement niet uit China komt, dan moet je op zoek gaan naar deze informatie bij de leverancier. VitamineKiezer weet ook vaak niet waar de grondstoffen voor supplementen precies vandaan komen, zolang leveranciers of producenten dat niet vermelden. Het is bovendien niet te doen, want in één Multivitamine en Mineralen supplement zitten soms wel 30 verschillende stoffen.

Toch kunnen we wel een algemene suggestie geven. Kies bij VitamineKiezer voor een supplement met een voldoende hoge algemene kwaliteitsscore. Kies daarbinnen voor een product met een hoge kwaliteitsscore voor de efffectiviteit. Het is namelijk vooral de effectiviteit die een lage score krijgt als de werkzame stoffen van mindere kwaliteit zijn. En dat is vaak het geval met de bulk stoffen die uit China komen.