Alles over vetzuren & omega-3 supplementen

Nederlanders krijgen te weinig omega-3 binnen. Een supplement is dus aanbevolen. Let dan wel op dosering, EPA & DHA gehalte, de versheid en meer...

VitamineKiezer Omega-3 productreviewEr is veel te doen over meervoudig onverzadigde vetzuren. Welke omega-3 supplementen moet je kiezen? Waarom is het ene supplement beter dan het andere? Omega-3 of omega-6? Visolie, krillolie, algenolie… EPA of DHA? In deze blog leggen we uit waar vetzuren supplement aan moet voldoen als het gaat om de veiligheid van het product, de dosering, effectiviteit, veiligheid en de productie- en productinformatie van een omega-3 supplement. Wij hopen dat het hierdoor voor jou makkelijker wordt om een keuze te maken.

Nederlanders krijgen onvoldoende omega-3 vetzuren binnen

Dat het eten van vis gezond is weten de meeste mensen wel. Toch eten Nederlanders veel te weinig vis. Gemiddeld consumeren we 112 gram vis, schelp- en schaaldieren per week en maar 47 gram vette vis. Deze vette vis bevat juist de meeste goede vetten die we nodig hebben. Het voedingscentrum adviseert om minimaal één keer per week (vette) vis te eten en dat halen de meeste Nederlanders dus niet eens. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat drie keer per week vis eten nóg beter is voor de gezondheid.

Neem een goede visolie, krillolie of algenolie supplement als aanvulling

Dus als het je niet lukt om wekelijks vis te eten of je vind vis gewoon niet lekker, dan is het echt een aanrader om een supplement erbij te nemen als goede aanvulling op je voeding. Dat is misschien wel het belangrijkste advies uit dit artikel, neem dagelijks een omega-3 supplement van goede kwaliteit. Dit kan visolie zijn maar ook krillolie of plantaardige algenolie. En als je niet weet welke producten van goede kwaliteit zijn, dan helpt VitamineKiezer je daarbij met onafhankelijke en objectieve product beoordelingen.

Maar ben je nieuwsgierig geworden? Dan vertellen we in deze blog alles wat je moet weten over de bewezen gezondheidsvoordelen van vetzuren of omega-3, wat omega 3 is en waarop je moet letten voor een goede kwaliteit en dosering in je omega-3 supplementen.

Omega-3 belangrijk voor de gezondheid

Omega 3-vetzuren zijn heel belangrijk voor de gezondheid. Niet alleen ter voorkoming van hart en vaatziekten maar ze spelen ook een rol bij een goede werking van de hersenen en ze kunnen de kans op het ontwikkelen van kanker verlagen. Omega 3 heeft nog veel meer heilzame werkingen in verschillende delen van je lichaam. We zetten hier de belangrijkste voor je op een rijtje …

Omega-3 verlaagt de kans op hart- en vaatziekten

Omega-3 blijkt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk te verlagen. In een onderzoek studie kregen 11.000 mensen 3,5 jaar lang dagelijks een hoge dosis Omega 3 (850 mg). Hierdoor nam het aantal hartaanvallen met een kwart af en daarbij waren er bijna de helft (-45%) minder mensen die plotseling overleden.
In 2005 hebben Japanners ontdekt dat omega 3 en in het bijzonder het visvetzuur EPA (zonder DHA) een beschermd effect heeft op het hart van patiënten met een te hoog cholesterol die daarvoor cholesterolverlagende medicijnen (statines) kregen {Yokoyama M. 2005}. Met EPA-supplementen kregen deze patiënten aanzienlijk minder (-20%) complicaties bij vaatziekten. Wetenschappers denken dat dit goede effect komt doordat EPA de aderverkalking remt, het hartritme stabiliseert, het klonteren van bloedplaatjes remt, een vaatverwijdend effect heeft en de triglyceridenspiegel verlaagt.

Omega 3 werkt bloeddruk verlagend

Daarnaast verlaagt visolie de bloeddruk bij patiënten met een te hoge bloeddruk. Dit effect is wel afhankelijk van de dosis die je neemt. Per gram extra omega 3-vetzuren die je per dag eet, daalt zowel de bovendruk als de onderdruk aanzienlijk. En dat is goed nieuws!

De ontstekingsremmende werking van omega-3

Personen met chronische ontstekingen zoals reuma, astma of de ziekte van Crohn kunnen ook baat hebben bij visvetzuren. Een hoge dosis van deze vetten kan de pijn die bij dit soort ontstekingen ontstaat remmen. Sterker nog, soms verdwijnen de ontstekingen zelfs helemaal!

Vis is goed voor de hersenen en de cognitieve functies

Wie zijn hersenen gezond wil eten moet voldoende goede vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgen. De hersenen bevat heel veel van het visvetzuur DHA. Als je langdurig te weinig van deze vetzuren binnenkrijgt heeft dit negatieve gevolgen voor je cognitieve vermogens. Uit onderzoek is gebleken dat meer omega 3 kan helpen bij concentratie- en leerproblemen. Een hoge inname van DHA uit visolie kan zelfs de klachten bij een groot aantal verschillende psychiatrische aandoeningen verminderen zoals bij depressie, gedrags- en angststoornissen, dementie, de ziekte van Alzheimer, bij stoornissen in het autismespectrum en bij terugval bij schizofrene patiënten die minder antipsychotica gaan gebruiken.

Een kleinere kans op kanker door omega-3

Een hoge inname van vis en omega 3-vetzuren verlaagt zélfs de kans op het ontstaan van borstkanker prostaatkanker en dikke darmkanker. Dit komt omdat omega-3 de ontwikkeling van kankercellen vertraagt. Daarnaast kan een hoge inname van het vetzuur EPA teveel gewichtsverlies bij kankerpatiënten vertragen en beperken.

Visolie, krillolie of algenolie voor een mooie huid

Heb je last van huidklachten? Slik dan omega-3 vetzuren of eet meer vette vis. Omega 3 gaat namelijk ontstekingen tegen en houdt bloedvaten soepel. Op deze manier kan er genoeg zuurstof in de kleine bloedvaten komen onder je huid. Dit zorgt voor een gladdere huid, minder rimpels en minder acne.

Omega-3 vetzuren ook belangrijk tijdens zwangerschap en borstvoeding

Voldoende omega-3 vetzuren zijn ook super belangrijk tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding. Niet alleen voor de (aanstaande) moeder zelf maar ook voor de baby. Baby’s hebben het visvetzuur DHA hard nodig voor een goede ontwikkeling van hun hersenen en ogen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is de inname van voldoende visvetzuren dus onmisbaar. Begin het liefst al vóórdat je zwanger bent. Men denkt dat het verschijnsel dat gekscherend wel eens zwangerschapsdementie wordt genoemd, komt door tijdelijk onvoldoende omega-3 vetzuren inname voor zowel moeder en kind. Deze vrouwen kunnen zich tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode minder goed concentreren en voelen zelf dat ze meer vergeetachtig zijn.

Omega-3 voor Baby’s

In de laatste fase van de zwangerschap groeien de hersenen van de baby het meest! In die periode zijn er dus extra veel omega 3 vetzuren nodig. Te vroeg geboren baby’s maken zelf nog onvoldoende omega 3-vetzuren aan terwijl omega vetten dan juist zó belangrijk voor ze zijn. Daarom wordt aanbevolen om dan extra goede vetzuren toe te voegen aan de voeding. De juiste verhouding van EPA en DHA is zeer specifiek in deze fase en de dosering is afhankelijk van het gewicht van de baby. Vraag hiervoor dus altijd eerst advies aan je huisarts of specialist.

Ouderen hebben meer omega 3 nodig

Hoe ouder we worden, hoe lager de voorraad van omega-3 vetten in ons lichaam wordt. De afname vind vooral plaats in de hersenen. Uit onderzoek met oudere proefdieren blijkt dat het extra suppleren met omega-supplementen de hersenen zelfs weer gezonder kan maken.

Omega-3 een onmisbaar supplement voor vegetariërs en veganisten?

Omega-3 vetzuren komen grotendeels uit vis maar er blijkt ook een beetje in wild of biologisch vlees te zitten. Sommige vegetariërs eten daarom om deze reden af en toe wel vis. Maar eet je 100% vegetarisch of ben je veganistisch? Dan kun je het best, naast het eten van lijnzaadolie, een voedingssupplement met EPA en DHA vetzuren uit algenolie te gebruiken.

Visvetzuren helpen tegen slaapproblemen

Omega-3 kan je zelfs misschien wel helpen om van je slaapproblemen af te komen! Als je een tekort hebt aan visvetzuren kan dit ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Er bestaat namelijk een verband tussen visvetzuren en het hormoon dat je slaap- een waakritme van je lichaam regelt (melatonine). Als je weinig vis eet, heb je minder van dit hormoon in je lichaam. Dus slaap je slecht? Eet dan meer vis of neem omega-3 supplementen.

Tenslotte blijkt omega-3 ook positieve effecten te hebben bij schildklierfunctiestoornissen en gewrichtsklachten (artritis).

Wist je dat er meerdere soorten omega vetzuren zijn? Hieronder leggen we het uit en gaan we dieper in op wat omega 3 nu eigenlijk precies is.

Wat is omega-3?

Omega-3 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste soorten zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega 3-vetzuren zijn ‘essentieel’. Dit betekent dat je lichaam ze niet of niet genoeg zelf kan aanmaken en dat je ze moet binnenkrijgen via je voeding. Het lichaam kan ALA omzetten in de visvetzuren EPA en vervolgens in DHA. Dit is echter een zeer inefficiënt proces. Daarom raden we je aan om met name te letten om voldoende van de visvetzuren EPA en DHA binnen te krijgen.

Omega-6, omega-7 en omega-9

Misschien wist je het niet, maar naast omega-3 bestaan er nog 3 andere soorten omega vetzuren: omega-6, omega-7 en omega-9 en nog meer.
Net als omega-3 is omega-6 belangrijk voor de gezondheid. Omega-6 zit vooral in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie. Omega-7 en -9 zijn niet-essentiële vetzuren, dit betekent dat je lichaam ze zelf kan aanmaken. Maar deze komt ook in voeding voor. Omega-7 zit bijvoorbeeld in duindoornolie en omega-9 zit vooral in noten en olijfolie.

Ons dieet heeft slechte verhouding omega-3 en omega-6

De verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren die je binnenkrijgt heeft invloed op je gezondheid. In het gemiddelde westerse voedingspatroon krijgen we vaak veel te veel omega-6 binnen. De meeste mensen eten wel tien tot zelfs twintig keer meer omega-6 dan omega-3. Dat komt doordat de meeste producten in onze supermarkten zijn gemaakt met linolzuur. Linolzuur zit vooral in plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en maisolie, palmolie maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Daarnaast worden veel producten bereid met deze oliën. Denk maar aan chips, koekjes, sausjes, ja zelfs pindakaas bevat vaak zonnebloemolie of palmolie.

Je hebt dus beiden typen meervoudig onverzadigde omega vetzuren wel nodig. Maar omega-6 krijg je automatisch meer dan voldoende binnen. Een betere balans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren in je lichaam blijft onder de vier keer zoveel omega-6 als omega-3. Sommige onderzoekers denken zelfs dat een gelijke hoeveelheid omega 3 en omega-6 optimaal is. Vooral voor kinderen is een betere balans tussen omega-3 en -6 en tussen EPA en DHA belangrijk, omdat dit een belangrijke rol speelt bij een goede ontwikkeling van de hersenen.

Verbeter je eigen omega-6 : omega 3-verhouding

Om deze verhouding tussen omega-6 en omega-3 te verbeteren kan je dus het beste minder producten eten met zonnebloemolie of maisolie of palmolie erin. Minder bekend is dat ook visolie supplementen vaak minder dan 30% omega 3 vetzuren bevatten. In de resterende 70% zitten vaak veel omega-6 en andere soorten vetten. Dus dat draagt niet echt bij aan een betere vetzuurverhouding omega-6 – omega-3. Bij VitamineKiezer kan je daarom specifiek zoeken naar supplementen die meer dan 2/3 omega-3 bevatten. Zoek hiernaar via het ‘ingrediënten’ filter in de linker zijbalk.

Hoeveel omega-3 of ALA heb je per dag nodig?

De lichaamsvoorraad van EPA en DHA is beperkt, daarom blijft het belangrijk om regelmatig omega-3 vetzuren binnen te krijgen uit voeding en/of supplementen. Er is echter geen standaardrichtlijn voor de benodigde hoeveelheid omega-3 die je per dag nodig hebt. Veel gezondheidsorganisaties geven hierover adviezen maar die adviezen lopen behoorlijk uiteen. Er wordt in veel landen aangeraden om dagelijks 300 tot 500 mg van een combinatie van EPA en DHA te suppleren. Dit komt ongeveer overeen met 2 keer per week vis eten.

Aanbevelingen gezondheidsraad

De gezondheidsraad  heeft een adequate inname voor ALA, EPA en DHA vastgesteld. Dit is de een hoeveelheid die voor vrijwel alle mensen voldoende is. Voor volwassenen geldt het advies dat 1% van alle kilocalorieën die je op een dag nodig hebt uit ALA komt. Voor een vrouw die 2000 kcal op een dag nodig heeft betekent dit dat ze ongeveer 2 gram ALA per dag binnen moet krijgen. Voor een man die 2500 kcal op een dag nodig heeft is dit ongeveer 3 gram. In één eetlepel lijnzaadolie zit ongeveer 5 gram ALA. Dus door regelmatig lijnzaadolie te gebruiken krijg je al snel voldoende ALA binnen.

Hoeveel EPA en DHA heb je per dag nodig?

Voldoende EPA en DHA vetzuren binnenkrijgen is echter een stuk lastiger. De gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega-3 vetzuren uit vis(vetzuren) binnen te krijgen. Voor baby’s en kinderen wordt geadviseerd om dagelijks 50-100 mg EPA + DHA te suppleren. Deze aanbevelingen kunnen worden gehaald door elke week een portie vis te eten, bij voorkeur vette vis. Vette vissen zijn bijvoorbeeld, haring, zalm, ansjovis, sardines en makreel. En sta je bij de visboer weet je niet meer welke vis je met nemen, gebruik dan dit handige ezelsbruggetje ‘de meeste vissen met een “A” in de naam. Maar uit veel onderzoeken blijkt dat dit eigenlijk nog onvoldoende is en dat drie keer per week vis eten nog beter is voor de gezondheid. Dus een aanvulling met omega-3 supplementen op de dagen dat er geen vis op je menu staat is geen overbodige luxe voor je gezondheid. In de omega-3 product vergelijker van VitamineKiezer kan je per product zien hoeveel omega-3 vetzuren er in de aanbevolen dagdosering zitten. Als je meerdere producten selecteert en opneemt in de VERGELIJKER, kan je zelfs de ingrediënten zoals omega 3 maar ook het ALA, EPA en DHA gehalte van producten met de hoeveelheden erbij met elkaar vergelijken.

Hoeveel omega-3 vetzuren is nog veilig?

Wij willen natuurlijk ook weer niet dat je teveel omega-3 binnenkrijgt, daarom hebben we dit ook meegenomen in de beoordeling van de omega-3 supplementen. Gezonde volwassenen kunnen dagelijks 5 gram EPA en of DHA binnenkrijgen. Als je een nóg hogere dosis neemt, bestaat de kans dat je bloedstolling wordt geremd waardoor de kans op bloedingen groter wordt. Daarom moeten personen die medicatie gebruiken die invloed hebben op de bloedstolling of die antistollingsmedicatie gebruiken een lagere dosis gebruiken. Heb je diabetes en overgewicht? Dan is het handig om je er van bewust te zijn dat zo’n hoge dosis je bloedsuikerspiegel lichtelijk en tijdelijk kan laten stijgen.

Wettelijke regels voor supplementen  

Leveranciers mogen op hun verpakking zetten ‘goed voor de hersenen en gezichtsvermogen’, als er meer dan 250 mg DHA in de supplementen zitten.
Als er meer of gelijk 250 mg EPA + DHA is, mag de claim ‘EPA en DHA dragen aan bij een normale werking van het hart’ staan.
Zwangeren vrouwen en vrouwen die borstvoeding hebben dagelijks minimaal 450 mg van de visvetzuren EPA en DHA nodig.
Dat is zelfs wat meer dan de Gezondheidsraad adviseert. Hier staat VitamineKiezer volledig achter.
Voor supplementen waar EPA + DHA los in zitten, gelden andere  regels.

Heb je een omega tekort?

Nu denk je misschien: hoe weet ik of ik omega supplementen nodig heb? Als je langdurig een tekort hebt aan omega-3 kan je klachten krijgen. Voorbeelden van klachten zijn vermoeidheid, veel dorst, droge huid, slecht humeur, stemmingswisselingen, probleemgedrag, depressie, pijnklachten, ontstekingen, problemen met zien, verhoogde infectiegevoeligheid, tromboseneiging en een hoge triglyceridenspiegel. Let op, dit zijn klachten die ook bij veel andere aandoeningen optreden, dus trek ook weer niet te snel conclusies. Maar als je deze klachten herkend en je eet weinig vis, probeer dan gewoon een tijdje omega 3 supplementen. Als de klachten verminderen of verdwijnen heb je grote kans dat je de oorzaak van je klachten te pakken hebt. Echter, als je klachten ernstig en langdurig blijven ga dan altijd naar een arts voor advies.

Doelgroepen die extra omega-3 vetzuren nodig hebben:

We hebben hierboven al gezien dat gezonde mensen een dagelijks dosis van rond de 450 milligram visvetzuren nodig hebben. Sommige mensen hebben zelfs een hogere dosis nodig. Personen met hart- en vaatziekten, vegetariërs en vrouwen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding hebben dagelijks 0,5 tot 1 gram omega-3 vetzuren nodig. En bij personen met psychische problemen kan een nog veel hogere suppletie mogelijk goede resultaten geven.

Raadpleeg overigens altijd een arts of therapeut als je je gezondheidsklachten wil verhelpen met omega-3 vetzuren.

Wanneer kan je omega-3 suppletie beter vermijden?

Als je leverproblemen hebt, moet je weinig vetten binnenkrijgen, dus wordt geadviseerd om ook geen omega-3 supplementen te nemen. De lever speelt namelijk een belangrijke rol bij het omzetten van de vetzuren. Als je lever dus heel veel  vetten krijgen wordt deze extra belast.

Bij personen die chemotherapie ondergaan wordt geadviseerd om 24 uur voor en 24 uur na chemotherapie geen visoliesupplementen of vette vis te gebruiken. In vis en visolie zitten stoffen die ervoor zorgen dat de chemotherapie mogelijk minder werkzaam is. Het eten van vette vis nadat de chemotherapie is uitgewerkt is juist goed! Dit komt vanwege de heilzame werking van omega-3 vetzuren.

Als je bloedverdunners gebruikt en meer dan één gram visvetzuren per dag eet, raadpleeg dan je huisarts. EHA en DHA verlagen namelijk de bloedstolling.

Omega-3 suppletie voor kinderen

Veel kinderen houden niet zo van vis. Jammer, want omega-3 is juist zo belangrijk voor deze doelgroep. De hersenen van kinderen ontwikkelen zich snel en omega-3 vetzuren spelen hierbij een belangrijke rol. Omdat veel kinderen te weinig vis eten, is de kans op een tekort groot. Dus eet je kind geen of te weinig vis? Zorg er dan voor dat ze voldoende visvetten binnenkrijgen door ze dagelijks een omega-3 supplement te geven. De supplementen voor kinderen hebben vaak en zoete smaak, waardoor ze makkelijker door te slikken zijn. Als je kind het echt niet lust kan je proberen het toe te voegen aan bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt op appelmoes. Er zijn hiervoor speciale visolie op de markt met een zachte sinaasappels- citroen- of anijssmaak. Controleer ook altijd de dosis op de verpakking, want kinderen hebben een lagere dosis nodig dan volwassenen.

In het omega-3 productoverzicht van VitamineKiezer kan je zoeken naar producten speciaal gedoseerd voor kinderen en/of met een fijne smaak voor kinderen met behulp van de Filters: ‘doelgroep’ en ‘overige’. 

De beste plantaardige en dierlijke bronnen van omega-3

Omega 3-vetzuren zit zowel in plantaardige als dierlijke producten.
ALA vindt je met name in plantaardige oliën, zoals lijnzaad-, raapzaad-, koolzaad- en sojaolie. Verder komt het voor in walnoten, zeewier, plankton, hennepzaad, lijnzaad, chiazaad en plantaardige (dieet) margarines en in kleine hoeveelheden in groene bladgroenten en vlees.
Zeewier en algen zoals de microalg Schizochytrium sp. zijn de enige plantaardige bronnen van EPA en DHA.

EPA en DHA komt met name voor in vis, krill, schaal- en schelpdieren. Vette vissoorten bevatten veel meer belangrijke omega vetzuren dan magere vissoorten. Vissoorten die het meeste omega-3 bevatten, zijn haring, zalm, sardines, makreel, forel en ansjovis.

Het verschil tussen visolie en krillolie

Naast de normale omega-3 capsules is er tegenwoordig ook krillolie te koop. Zoals de naam al zegt is dit olie die wordt verkregen uit krill. Krill vormt in de oceanen het hoofdvoedsel voor heel veel vissen. Veel vissen bevatten juist omega-3 doordat ze veel krill eten.  Omega-3 komt in een andere vorm voor in krill dan in de vorm van visolie. Deze vorm is mogelijk beter opneembaar voor het menselijk lichaam.

Algenolie voor veganisten

Algenolie wordt, zoals de naam al zegt, gemaakt van algen. Dit is de plantaardig variant van omega-3 capsules. Omdat het plantaardig is, is het geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Bij VitamineKiezer kan je naar alle soorten kwalitatief goede plantaardige omega-3 of krillolie supplementen zoeken via het ‘bron’ filter in de linker zijbalk.

Duurzaamheid

Als je wilt letten op de duurzaamheid van visolie kun je het best letten op het EMAS-certificaat of het MSC logo. Deze logo’s geven aan dat de vis voldoet aan de voorwaarden voor duurzame visvangst en dus minder slecht is voor het milieu. Ook zitten er geen vissoorten in die in hun bestaan worden bedreigd door overbevissing. Vaak wordt gebruik gemaakt van de snijresten van de vangst van de consumptie vis die in de supermarkt terecht komt. Er wordt dus geen extra vis voor gevangen. Visolie is overigens maar verantwoordelijk voor slechts een zeer kleine hoeveelheid (ca. 1%) van de wereldwijde visvangst.
Op etiketten staat vaak ook aangegeven of de visolie is gemaakt van alleen de bijproducten van de visvangst. Dit is de meest duurzame visolie, omdat op deze manier alle vissen worden gebruikt.

Ben jij op zoek naar en duurzame visolie supplement? Zoek dan bij VitamineKiezer naar duurzame soorten vis. Selecteer via het filter ‘keurmerken’ producten op de door jouw gewenste duurzaamheidsaspecten filter in de linker zijbalk.

De versheid van visolie: oxidatie

Alle vetten, dus ook omega-3 vetzuren en EPA en DHA uit visolie zijn erg gevoelig voor oxidatie door de manier waarop ze zijn opgebouwd. Je kunt het beste zien wat oxidatie is door een blok boter een tijdje onverpakt op het aanrecht te laten staan. De buitenste laag van de boter wordt geler. Dat is juist het deel dat aan de lucht is blootgesteld en dat heet dan geoxideerd. Hetzelfde gebeurd met omega vetzuren als ze in contact komen met zuurstof. Dit heet ook wel het ranzig worden van boter of visolie. Op het moment dat omega-3 vetzuren geoxideerd zijn, kan je lichaam dit minder goed gebruiken en zijn ze zelfs slecht voor je lichaam. Geoxideerde visolie herken je aan een vislucht. Hele verse vis ruik je nauwelijks. Open je de verpakking van je omega supplement en ruik je meteen al een sterke vislucht? Dan is het product waarschijnlijk geoxideerd. Check dan eerst de houdbaarheidsdatum van het product. Misschien kan je het beter weggooien.

De Totox-waarde

De Totox-waarde geeft de versheid van de olie weer. Dit staat voor de Totale Oxidatie-waarde. Hoe lager de waarde, hoe verser de olie. Om oxidatie van visvetzuren tegen te gaan worden er vaak antioxidanten toegevoegd aan omega 3 supplementen. Antioxidanten zijn stoffen die schadelijke reactieve stoffen afvangen. Helaas voegen lang niet alle producenten antioxidanten toe. Als dit niet gebeurd is de kans groot dat de visolie snel oxideert en dus korter houdbaar is. Kijk op de verpakking om te zien of er antioxidanten zijn toegevoegd, voorbeelden hiervan zijn tocoferolen (vitamine E), polyfenolen, kruidenextracten (zoals rozemarijn-extract), ascorbaten (vitamine C) en citroenzuur. bij VitamineKiezer kan je makkelijk checken of er antioxidanten zijn toegevoegd via het filter ‘ingrediënten’ in de linker zijbalk. Uiteraard geven wij producten met een aangetoonde lage Totox waarde en toegevoegde antioxidanten een hoger rapportcijfer bij onze product beoordelingen.

Hoe houdt je zelf visolie langer vers?

Gelukkig kan je zelf ook veel doen om het oxideren van visolie tegen te gaan. Licht en hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat producten sneller ranzig worden. Daarom kun je het beste kiezen voor een verpakking die niet doorzichtig is. Bewaar je supplement op een koele plek, dit kan eventueel ook in de koelkast.
De houdbaarheidsdatum van omega vetzuren is beperkt tot 3-4 maanden na opening, koop daarom geen grote verpakkingen en sluit de verpakkingen zo strak mogelijk, zodat er minder lucht in de verpakking komt. En als laatste tip: koop dus ook supplementen waar antioxidanten aan toe zijn gevoegd.

Is vis(olie) vervuild met zware metalen?

De zee wordt steeds verder vervuild met zware metalen, zoals PCB’s, dioxinen, kwik, pesticiden en andere gifstoffen. Deze stoffen kunnen ook in vissen terecht komen. Als je niet veel meer vis eet dan het advies van 2-3 keer per week, is het risico op het binnenkrijgen van schadelijke stoffen beperkt. Daarnaast is de dosis van deze slechte PCB’s in visolie supplementen veel lager dan in vette vis. De meeste supplementen van hoge kwaliteit worden tijdens het productieproces gezuiverd. Wil je weten of jouw visolie ook gezuiverd wordt van deze gifstoffen? Dan kun je een onderzoeksrapport ofwel analyse certificaat over de zuiverheid van jouw visolie opvragen bij de producent of leverancier. VitamineKiezer heeft uiteraard voor alle producten die we beoordelen deze analyse certificaten opgevraagd. Als wij deze hebben ontvangen en de gehaltes van vervuilende stoffen bleef ruim onder de norm, dan hebben wij de producten daarvoor beloond in onze scores met een hoger cijfer voor VEILIGHEID. Maak hiervan gebruik en kies een schoon visolie supplement door in het omega-3 overzicht te selecteren op producten die ‘aantoonbaar zuiver’ zijn in het filter voor kwaliteit.

Vitaminekiezer beoordeelt omega-3 supplementen, objectief en onafhankelijk

In de blog hebben we je vertelt wat omega-3 is, hoeveel je er nodig van hebt en welke gezondheidseffecten omega-3 heeft. Wij vinden het belangrijk dat de producten volledig, een goede dosering bevatten, effectief, veilig zijn en dat het productiekwaliteit van het product goed is. Wij hebben dit allemaal voor je meegenomen in een eindbeoordeling. Deze zijn te vinden in de omega-3 vergelijker.

Maak je al gebruik van een omega-3 supplement of overweeg je het te kopen, maar twijfel je nu welk product je moet kiezen? Of ben je enthousiast over het feit dat wij al zoveel omega-3 supplementen voor je hebben beoordeeld? Kijk dan op VitamineKiezer en vergelijk meerdere omega-3 producten voordat je tot aankoop overgaat en vind een product dat past bij je wensen. Het is onze missie om je te helpen om een beter geïnformeerde koopkeuze te maken voor jouw gezondheid! We doen dit gratis en vrijblijvend.  Help ons dan ook en bestel online via de productlink op onze website. Zo kunnen wij door met het evalueren van weer nieuwe productgroepen.

Voor tips of wil je op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen bij VitamineKiezer, nieuwe producten en nieuwe vergelijkers? Volg ons dan op:

Titel: LinkedIn - Beschrijving: image of LinkedIn icon    Titel: Twitter - Beschrijving: image of Twitter icon    Titel: google+ - Beschrijving: image of google+ icon        Titel: Facebook - Beschrijving: image of Facebook icon

Sta je achter onze missie om de wereld van supplementen transparanter te maken? Geef ons dan je steun met je review!

Bronnen:

  1. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Consumptie van voedingsmiddelen > vis, schaal en schelpdier. https://www.wateetnederland.nl/resultaten/voedingsmiddelen/consumptie/vis.
  2. Voedingscentrum. Omega 3. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspx.
  3. Hornstra G. Visoliesupplementen. Ge-Bu. 1999;3:37-42.
  4. GISSI-Prevention Investigators. Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Gruppo Italiano per lo Studio della Sopravvivenza nell’Infarto miocardico. Lancet. 07-08-1999; 354 (9177):447-455.
  5. Calder PC. PUFA, inflammatory processes and rheumatoid arthritis. Proc Nutr Soc 2008;67:409-418.
  6. Zwaan J. Hoeveel omega 3 moet je dagelijks innemen? ISBN 9789079872695. https://www.ahealthylife.nl/hoeveel-omega-3-moet-je-dagelijks-innemen/.
  7. Terry PD, Terry JB, Rohan TE. Long-chain (n-3) fatty acid intake and risk of cancers of the breast and the prostate: recent epidemiological studies, biological mechanisms, and directions for future research. 2004; 134: 3412-20.
  8. Hebert JR, Hurley TH, Olendzki BC, Teas J, Ma Y, Hampl JS. Nutritional and socioeconomic factors in relation to prostate cancer mortality: a cross-national study. 1998;90:1637-47.
  9. Kaizer L, Boyd NF, Kriukov V, Tritchler D. Fish consumption and breast cancer risk: an ecological study. 1989; 12:61-
  10. Theodoratou, McNeill G, Cetnarskyj R, Farrington SM, Tenesa A, Barnetson R, et al. Dietary fatty acids and colorectal cancer: a case-control study. 2007; 166(2):181-95.
  11. ConsumerLab. Summary: What You Need to Know About Fish Oil and Other Sources of EPA and DHA. 11-10-2018. https://www.consumerlab.com/reviews/fish_oil_supplements_review/omega3/.
  12. Yokoyama M, Origasa H, Mastuzaki M, Matsuzawa Y, Saito Y, et al. Effects of eicosapentaenoic acid on major coronary events in hypercholesterolaemic patients (JELIS): a randomised open-label, blinded endpoint analysis. Lancet. 2007; 9567:1090-8
  13. Su HM. Mechanisms of n-3 fatty acid-mediated development and maintenance of learning memory performance. Journal of Nutrition and Biochemistry, 2010 May;21(5):364-73.
  14. Medicinfo encyclopedie. Omega 3-vetzuren.
  15. Rotteveel R. Zo herken je een goede omega-3 visolie (er is veel troep te koop). 06-02-2018.  https://www.revolutionairgezond.nl/leefstijl/zo-herken-goede-omega-3-visolie-er-is-troep-koop/.
  16. ConsumerLab. Krill Oil vs. Fish Oil – Which is Better? 02-02-2016. https://www.consumerlab.com/answers/is-krill-oil-better-than-fish-oil/fish_oil_vs_krill_oil/.
  17. Marine Stewardship Council. Richtlijnen MSC keurmerk gebruik. [datum onbekend].  https://www.msc.org/nl/voor-bedrijven/gebruik-het-msc-keurmerk/richtlijnen.